Τα μάτια στραμμένα στο Ντράγκι που συναντά Γιουνκέρ

Στο πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών και των διεθνών ΜΜΕ σήμερα καθώς αναμένεται να ερωτηθεί από ευρωβουλευτές για την Ελλάδα στην ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Ντράγκι είχε προγραμματισθεί να έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζάν-Κλώντ Γιουνκέρ σήμερα το μεσημέρι και αναμενόταν να συζητήσει το ελληνικό θέμα σύμφωνα με πηγή των Financial Times.

Οι απαντήσεις του κ. Ντράγκι αναμένονται με ενδιαφέρον ενόψει της απόφασης του ΔΣ της ΕΚΤ για το ύψος του ελληνικού ΕLA, δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, το επόμενο διήμερο αλλά και ενδεχόμενης αξιολόγησης των ενεχύρων τους.

Οι ελληνικές τράπεζες αναπληρώνουν τις καταθέσεις που χάνουν μέσω του ELA. To όριο του ELA βρίσκεται στα 83 δισ. ευρώ μετά την αύξηση του ποσού κατά 2,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τράπεζες δανείζονται από τον ELA, δίνοντας ενέχυρα, π.χ. με ομόλογα που εκδίδουν οι ίδιες με κρατική εγγύηση, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Goldman Sachs εκτιμά τα διαθέσιμα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών σε 33 δισ. ευρώ περίπου.

Αν όμως η ΕΚΤ αποφασίσει να “κουρέψει” την αξία των ενεχύρων, η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να έχουν πρόσβαση στον ΕLA θα περιορισθεί. Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία των διαθέσιμων ενεχύρων μειώνεται κατά 8 δισ. ευρώ για κάθε “κούρεμα” της αξίας τους ίσης με 10%.

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί επίσης για την απόφαση που θα εκδώσει αύριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την νομιμότητα του σχεδίου που είχε ανακοινώσει ο ίδιος πριν από τρία χρόνια για απευθείας αγορές ομολόγων (Outright Monetary Transactions, OMT).

Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων στις οικονομίες της ευρωπεριφέρειας είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για το ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος