Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Εως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, από όσους βρίσκονται στην περίφημη λίστα Μπόργιανς. Οι αυτοκαταγγελόμενοι θα πληρώσουν μόνο το φόρο που αναλογούσε τη χρονιά που δεν δήλωσαν το πραγματικό τους εισόδημα και θα αποφύγουν τα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει μέχρι τώρα 1200 λογαριασμούς από τους 10.588 κωδικούς Ελλήνων καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα και έχουν ηδη αποσταλεί 800 κλήσεις για εξηγήσεις. Δεν καλούνται ως απλοί μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι για τα κακουργήματα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής. Το επόμενο βήμα θα είναι να περάσουν απο το …ταμείο.

Οι περιπτώσεις που βγαίνουν στο φως από τη λίστα Μπόργιανς είναι κραυγαλέες και αποδεικνύουν ότι οι ροές του παράνομου χρήματος είναι διαχρονικές και αφορούν σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις. Εμφανίζονται καταθέσεις 6,2 δισ. ελβετικών φράγκων που έγιναν το 2006 και το 2008 από γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, εικαστικούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους ακόμη και ανεπάγγελτους.

Όσοι αποκαλύψουν μόνοι τους αυτά που έκρυψαν από την Εφορία θα πληρώσουν μόνο το φόρο που αναλογούσε τη χρονιά που δεν δήλωσαν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις καταθετών που ήδη ελέγχονται καθώς και εισοδήματα που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.
Θα ακολουθήσει η ρύθμιση για το περιουσιολόγιο που θα μπλοκάρει την επένδυση ακόμα και ενός ευρώ που θα προέρχεται από την αξιοποίηση κρυμένης κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος