Την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα αναμένεται να κρίνει το Eurogroup  

Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση της μέχρι τώρα προόδου που έχει επιτευχθεί κυρίως στο θέμα του ασφαλιστικού.  

Από τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συμβούλιο, θα κριθεί το πότε και με ποιους όρους θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών, προοιωνίζονται μακρά διαπραγμάτευση αν τα δύο μέρη εμμείνουν στις κόκκινες γραμμές τους.

Χαρακτηριστικό  είναι ότι  οι δανειστές  εμμένουν  σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό εφέτος  χωρίς αύξηση εισφορών, κάτι που  αναπόφευκτα οδηγεί σε περικοπές των συντάξεων, ζήτημα που προσκρούει στην κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Σ το φορολογικό, οι  δανειστές  εγείρουν ενστάσεις στην αύξηση των συντελεστών έως 50%, χωρίς μάλιστα την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αμφισβητήσεις υπάρχουν και για τη δημοσιονομική απόδοση μιας σειράς άλλων μέτρων τα οποία έχουν ψηφιστεί αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμα εισπρακτικά, όπως, για παράδειγμα, το ειδικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού της ΟΠΑΠ ή ακόμα και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Αυτά ενισχύουν όχι μόνο το δημοσιονομικό κενό του 2016 αλλά και της επόμενης διετίας, τη στιγμή που δεν μεταβάλλεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τεράστια σημασία αποδίδουν οι δανειστές και στην ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Απαιτούν νομοθεσία και λειτουργικό ταμείο, με διευρυμένη λίστα περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση. Και αυτό το θέτουν ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας όμως εχθές και δια του αντιπροέδρου της  Γιάννη Δραγασάκη   ότι άλλο πράγμα είναι οι μεταρρυθμίσεις και άλλο να ζητούν κάποιοι συγκυβέρνηση με τους δανειστές.

ΠΗΓΗ : Πρώτο  Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος