Εκδήλωση για το ιστορικό ντοκιμαντέρ με προβολή ελληνικών ταινιών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του LMU στο Μόναχο

Το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας Τέχνης και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο Ludwig-Maximilians-Universität του Μονάχου διοργανώνει την Τρίτη, 3 Μαΐου την προβολή των ταινιών «Πεθαίνοντας στα Κεδρύλια» και «Πύργοι 1944» του Μάνου Ευσταθιάδη, στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα Το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ ως επιτέλεση μιας Πολιτικής της Μνήμης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης, ο οποίος θα κάνει και την εισαγωγική ομιλία, ενώ παρών θα είναι και ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης. 

«Στο πλαίσιο μιας σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα» στις αρχές της δεκαετίας του 1980» σημειώνουν οι διοργανωτές στην πρόσκληση, «ο Μάνος Ευστρατιάδης σκηνοθέτησε τα ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας στα Κεδρύλια» και «Πύργοι 1944», δύο μαρτυρικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας, σε μια εποχή που ένα τέτοιο εγχείρημα κάθε άλλο παρά δεδομένο ήταν στην κρατική τηλεόραση.

Η προβολή αυτών των ντοκιμαντέρ προσφέρει αφενός στο θεατή μια σπάνια ματιά σε αρχειακό υλικό και μαρτυρίες επιζώντων- αφετέρου όμως η παρουσία του Μάνου Ευστρατιάδη μας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσουμε την ιστορική διάσταση του εγχειρήματος», καταλήγει η παρουσίαση. 

Ο Μάνος Ευστρατιάδης διετέλεσε  γενικός διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Α.Ε. και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από 100 ντοκιμαντέρ, έρευνες και τηλεοπτικά πορτραίτα, καθώς και τρεις μεγάλου μήκους τηλεοπτικές προσωπογραφίες, ενώ έχει και πολλές συμμετοχές σε ταινίες και σειρές του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Οι ταινίες θα προβληθούν στα ελληνικά με γερμανικούς υποτίτλους, η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα πραγματοποιηθεί και στις δύο γλώσσες.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο LMU, αίθουσα F007, στο Μόναχο.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Δορυφόρος Μονάχου)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος