Ένας ομογενής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Στοκχόλμης

Ο Μωυσής Νικολαΐδης, γιος Ελλήνων μεταναστών, μόνιμος κάτοικος Σουηδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε με αφορμή την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Στοκχόλμης για την ενασχόλησή του με τα κοινά, για το παρελθόν και το παρόν των Ελλήνων της Σουηδίας, για το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων χρόνων, τις δράσεις της Ομοσπονδίας και τη ζωή στο σκανδιναβικό κράτος.

Ένας ομογενής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Στοκχόλμης
Ο Μωυσής Νικολαΐδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Όπως ανέφερε, οι γονείς του πήγαν στη Σουηδία να εργαστούν με στόχο να επιστρέψουν στην πατρίδα, αλλά τελικά παρέμειναν. Ο ίδιος γεννήθηκε στην Ελλάδα, κατάγεται από το Κιλκίς και εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, αφού αποφοίτησε από το ελληνικό σχολείο. Άλλωστε, η Σουηδία από το 1960 έως το 1975 έγινε πόλος έλξης Ελλήνων μεταναστών προερχόμενων κυρίως από τις αγροτικές περιοχής της Θράκης και της Μακεδονίας.

Ο κ. Νικολαΐδης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έχει γίνει πόλος έλξης πολλών Ελλήνων, ειδικά τη δεκαετία 2010 – 2020 που εργάζονται σε διάφορους τομείς. Το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια αφού, πολλοί έχουν έρθει με τις οικογένειές τους. Υπάρχουν ελληνικά σχολεία στις κατά τόπους κοινότητες ενώ γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιούνται μαθήματα διαδικτυακά της ελληνικής γλώσσας και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νικολαΐδης είχε διατελέσει και προ εικοσαετίας για δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Στοκχόλμης και όπως τόνισε οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σουηδία είναι πολύ περισσότερες, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο της Σουηδίας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική μάζωξη στο Σουηδικό κράτος.

Σημειώνεται ότι φέτος η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας συμπληρώνει 50 χρόνια. Ιδρύθηκε όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης στις 17.12.1972. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να γιορτάσουν τον μισό αιώνα λειτουργίας με Μέρες Ελληνικού Πολιτισμού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακόμη διαμορφώνεται ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος