Στο Λος Άντζελες το κινητό φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου «Motherland, I See You»

Ξεκίνησαν στις 19 Μαρτίου στο Λος Άντζελες οι προβολές του κινητού φεστιβάλ κινηματογράφου Motherland, I See You (Χώρα, σε βλέπω), μια εκδήλωση που υλοποιείται από το Los Angeles Greek Film Festival , το Loyola Marymount University’s School of Film and Television και το LMU Classics & Archaeology.  

Συνολικά, θα προβληθούν δέκα ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ από την πλούσια ελληνική παραγωγή του 20ου αιώνα, ανάμεσα στα οποία οι ταινίες «Ο Θίασος» του Θ.Αγγελόπουλου, «Το Δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώτη, «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη και «Ο Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη. Οι προβολές εντός της αίθουσας ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαρτίου, ενώ οι εικονικές προβολές θα πραγματοποιηθούν από την 1η μέχρι και τις 3 Απριλίου. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. 

Το κινητό φεστιβάλ «Motherland, I See You» (Χώρα, σε βλέπω) αφορά τη διάσωση, προβολή και παρουσίαση ταινιών από την ποικίλη ελληνική παρακαταθήκη του 20ου Αιώνα, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάς 2021», με την υποστήριξη του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδας και της Φίνος Φιλμ.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 40 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ, από τις οποίες, στις 28 έχει γίνει ψηφιακή αποκατάσταση υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ανάμεσα στις ταινίες που έχουν επιλεγεί, ξεχωρίζουν η «Ευδοκία» του Δαμιανού, το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η «Πρόβα» του Ντασέν και πολλές άλλες. Συνολικά προβλέπεται ότι το φεστιβάλ θα κάνει 21 στάσεις σε πέντε ηπείρους, ενώ έχουν γίνει ήδη παρουσιάσεις στο Παρίσι, το Σίδνεϊ και το Μόναχο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σχεδόν ταυτόχρονα, πραγματοποιείται ανάλογη δράση του κινητού φεστιβάλ «Χώρα, σε βλέπω»  στο Λουξεμβούργο, όπου ξεκίνησαν οι προβολές στις 21 Μαρτίου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13 Απριλίου, με διοργάνωση της Ελληνικής Κινηματογραφικής Λέσχης Λουξεμβούργου. Θα παρουσιαστεί ένα μικρό πανόραμα του ελληνικού κινηματογράφου, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν συνολικά 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 6 μικρού μήκους, ενώ η έναρξη έγινε με την ταινία «Κορίτσια για φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη. 

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από την ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου του Λος Άντζελες, το greeknewsagenda.gr και την ιστοσελίδα του Los Angeles Greek Film Festival www.lagff.org)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος