Συναντήσεις αντιπροσωπείας ΠαΔΕΕ με Ζέρβα -Καλαφάτη και επίσκεψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Συναντήσεις με τις αρχές της Θεσσαλονίκης είχε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), τα μέλη της οποίας πραγματοποιούν σήμερα κοινή συνεδρίαση τους με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Πρόκειται για μια επετειακή συνεδρίαση των δύο σωμάτων με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ενώ είναι και η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που μια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδριάζει έξω από την πόλη της Αθήνας.

Ικανοποίηση που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης εξέφρασε  κατά τη συνάντηση το πρωί με το συμβούλιο της ΠαΔΕΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο αναπτυξιακό πλάνο της πόλης, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι οι ελληνικής καταγωγής αιρετοί θα προωθήσουν τα ζητήματα που αφορούν τον ελληνισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠαΔΕΕ και πολιτειακός γερουσιαστής του Λονγκ Άιλαντ-ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ στη σημασία της σημερινής κοινής συνεδρίασης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο της ΠαΔΕΕ επισκέφθηκε το Διοικητήριο όπου συζήτησε  με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, σχετικά με θέματα που αφορούν τους Έλληνες της Διασποράς και τον ρόλο τους, καθώς και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις επενδυτικές δυνατότητες που έχουν δρομολογηθεί στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, και ειδικότερα στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση, στην πολιτική απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και στην ανάπτυξη των υποδομών και των μεταφορών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επίσης, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της
Αλεξανδρούπολης, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν και πόρτα προς την Ευρώπη, ενώ επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη κοιτάει ψηλά και πάνω, καθώς έχει προς Βορρά μια αγορά περίπου 350 εκατομμυρίων πολιτών».

Ο ίδιος τόνισε τη συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς και, ειδικότερα, των εκπροσώπων τους στα νομοθετικά σώματα των χωρών όπου ζουν στην προβολή των ελληνικών θεμάτων, στην βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες φιλοξενίας και συνέχισε: «Οι ομογενείς μας -όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περσινή συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης- συγκροτείτε εκτός των συνόρων μας μια δεύτερη Ελλάδα, που προκόβει, ξεπερνά εμπόδια και ξεχωρίζει. Γι’ αυτό και μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης αποτέλεσε ο νόμος για τη δυνατότητα των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Ήταν ένα χρέος αλλά και μια προτεραιότητα εθνική για τη σύσφιξη των δεσμών των ομογενών με το Μητροπολιτικό κέντρο» κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Επιπλέον, τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠαΔΕΕ, συνοδευόμενοι  από τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη, πραγματοποίησαν  επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στην προσφώνησή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, επικεντρώθηκε στη δυνατότητα καλλιέργειας δεσμών συνεργασίας με την ομογένεια, ενώ εξήρε τη συμβολή του Ελληνισμού της Διασποράς στις επιστήμες, τον πολιτισμό και την οικονομία. Επίσης, αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχετικά με την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας.

Η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιείται σήμερα στις 16.00 , στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε, συμμετέχουν ο πρόεδρος και πολιτειακός γερουσιαστής Ρόουντ ‘Αιλαντ των ΗΠΑ κ. Leonidas Raptakis, o ταμίας και Πολιτειακός Γερουσιαστής Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ κ. Stephan Pappas, και τα μέλη Vangelis Doules, βουλευτής Τιράνων- Αλβανία, Marietta Karamanli – βουλευτής Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Emmanuella Lambropoulos- βουλευτής Περιφέρειας Ράιντινγκ Καναδά, Nicole Klarides-Ditria Πολιτειακή Βουλευτής Κονέκτικατ ΗΠΑ, Katerina Theophanous, Αυστραλία και  το μέλος του Κοινοβουλίου της Κένυα, Περιφέρεια Ναϊρόμπι Κένυα, Esther Passaris, ο Andreas Borgeas ΗΠΑ, ο Steve Malagari, πολιτειακός γερουσιαστής Πενσυλβάνια ΗΠΑ και ο πρώην Αντιπρόεδρος Πα.Δ.Ε.Ε. και Επίτιμο μέλος, Theo Theophanous, ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια του εξωτερικού θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Επίσης το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει επισκέψεις στην Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 πραγματοποιείται η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος