Αλεξανδρούπολη: Κλείνουν συμβολικά το Τελωνείο των Κήπων οι αγρότες

Σε συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου των Κήπων προχωρούν την Τετάρτη το πρωί οι αγρότες του Έβρου με κύρια αιτήματα το φορολογικό, το ΦΠΑ, την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και το θέμα της νόσου της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών το οποίο προέκυψε τους τελευταίους δυο μήνες και είχε σαν αποτέλεσμα να εμβολιασθούν πάνω από 6.000 ζώα σε όλο τον νομό ,(σε σύνολο 20.000) και να θανατωθούν περισσότερα από 3.000 ζώα μέχρι σήμερα.

O αποκλεισμός του Τελωνείου των Κήπων θα αφορά μόνο τα φορτηγά αυτοκίνητα ,ενώ τα ΙΧ και τα λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά..

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη ,ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Δουνάκης ,ο πρόεδρος των αγροτών Κώστας Αλεξανδρής και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σουφλίου, Θανάσης Μελτεπιώτης, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα αλλά και στην κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και κάλεσαν τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις τους.

« Το τρίτο μνημόνιο δυστυχώς γράφει καταστροφή του έλληνα αγρότη ,του έλληνα παραγωγού. Είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο και είναι καταστροφικά. Η φορολογία είναι εξοντωτική, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και εάν προσθέσουμε και τις ζωονόσους στον νομό, μας εξαναγκάζουν να βγούμε σε κινητοποιήσεις,» είπε ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου κ. Κώστας Αλεξανδρής τονίζοντας ότι, «οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος όχι μόνο τώρα αλλά και τον Οκτώβριο.»

«Τα μεγαλύτερα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον νομό είναι οι πλημμύρες. Οι πλημμύρες γίνονται εδώ και δέκα χρόνια ,όμως η τελευταία η φετινή έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά όλο τον ιστό της παραγωγικής ανάπτυξης του νομού,» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σουφλίου κ. Θανάσης Μαλτεπιώτης και πρόσθεσε πως, ο αγροτικός κόσμος του νομού έχει αγανακτήσει και δεν αντέχει άλλο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσο έχει πληγεί ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός στην περιοχή τα δυο τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Κώστας Δουνάκης είπε:

«Σχετικά με τις ζωονόσους από την ευλογιά του 2013 και έπειτα αυτό που ζούμε στην αιγοπροβατοτροφία είναι ότι χάσαμε το 90-95% της προβατοτροφίας μας. Σήμερα που μιλάμε μετά από την λήξη της καραντίνας ως προς την ευλογιά και ότι μπορούν οι κτηνοτρόφοι να κάνουν ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, δεν πιστεύω να ξεπερνάμε το 10%, είμαστε γύρω στο 5%, στην ανασύσταση των κοπαδιών, άρα λοιπόν έχουμε μία μείωση ζωικού κεφαλαίου έναντι του 13, γύρω στο 80-90% και πρόσθεσε:

«Όσον αφορά τα βοοειδή, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε αφού ξεπεράσουμε το πρόβλημα της οζώδους δερματίτιδας και τις θανατώσεις που έχουμε σήμερα, για να μπορούμε τον επόμενο χρόνο και αφού θα δοθεί η έγκριση για την ανασύσταση να δούμε εκεί πόσο έχει πληγεί.»

Σε ότι αφορά τώρα για το εισόδημα που έχει χαθεί στο νομό Έβρου λόγω των ζωονόσων και τις πλημμύρες, o κ.Δουνάκης είπε: «δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε, με νούμερα και ποσά. Θα είμαστε όμως σε θέση να απαντήσουμε με μία μελέτη που ετοιμάζουμε για να δούμε πόσο πλήττεται ο νομός μας απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Εκεί μετά από ένα μήνα θα μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα σε όλη του την οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει σήμερα γύρω από τον πρωτογενή τομέα.»
ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Όλγα Ορφανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος