Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στη θέση «Προφήτης Ηλίας», στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου στα Χανιά.

Πρόκειται για την περιοχή που συνδέει το Καστέλι με το Ελαφονήσι μέσα σε δημόσια δασική έκταση. Η λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας γύψου, θα φέρει πληθώρα άλλων έργων, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις φόρτωσης, διάνοιξη οδού προσπέλασης κά.

Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)Στη συγκεκριμένη έκταση που είναι ζώνη υψηλής παραγωγικότητας με πολλούς νέους αγρότες να επενδύουν στην παραγωγή, αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ένα ήπιο μοντέλο τουρισμού, με σεβασμό στη φύση, που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς στην τοπική κοινωνία.

Ζητούμενο είναι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα, που ορίζουν τα της προστασίας της περιοχής Natura του Λαφονησιού, τα οποία εκκρεμούν.

Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)

Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο πρώην Δήμαρχος Ινναχωρίου Κώστας Κουκουράκης μίλησε για περιβαλλοντική υποβάθμιση του Στόμιου εξαιτίας της μόλυνσης, τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα. Ο κ. Κουκουράκης αναφέρθηκε στην πρακτική του πρώην Δήμου Ιναχωρίου να προχωρήσει άμεσα σε ΣΧΟΑΠ και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια αυτή. «Τα σχέδια μας για το Λαφονήσι προέβλεπαν επενδύσεις, προέβλεπαν τουρισμό και αγροτική καλλιέργεια, δεν προέβλεπαν τα σχέδια που υπήρχαν από τη δεκαετία του ΄80 για ξενοδοχειακή μονάδα 2.500 κλινών γύρω από τη προστατευόμενη περιοχή που θα “έκλεινε” επί της ουσίας το Λαφονήσι και θα το μετέτρεπε σε παραλία του ξενοδοχείου», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι την πλήρη ευθύνη έχει πια η Περιφέρεια Κρήτης.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Κουκουράκη:

Στο μεταξύ, στο θέμα παρεμβαίνει και η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, που κατέθεσε επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα.

Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλέκος Μαρινάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα που αφορά σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, έναν τόπο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση την περιοχή Natura του Λαφονησιού. Παράλληλα τόνισε ότι η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση έρχεται σε σύγκρουση με τις χρήσεις γης, που είναι αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαραίτητη για την επιβίωση εκατοντάδων μικρομεσαίων και νέων αγροτών. Τέλος, στάθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επένδυσης αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα αποβεί καταστροφική για την επιβίωση των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μαρινάκη

Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη λειτουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισάμου (ηχητικό)Στην επερώτησή τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, κάνουν λόγο για ευθύνες τόσο του κράτους όσο και της Περιφέρειας, αφού «οι κατεπείγουσες προειδοποιήσεις σωματείων, φορέων, κατοίκων Κισάμου για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται με την εκμετάλλευση, δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις του κεντρικού κράτους και της περιφέρειας. Γι’ αυτό οι τρεις ειδικές διοικητικές προσφυγές του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίφθηκαν ως «αβάσιμες». Γι αυτό και το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του τέως Δ. Ιναχωρίου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται από την Αποκεντρωμένη Κρήτης ως «γεγονός μελλοντικό και αβέβαιο» και δε λαμβάνεται υπόψη για τη διαδικασία έγκρισης».
Επιβεβαιώνεται και ο εχθρικός χαρακτήρας των σχεδιασμών της περιφέρειας, αφού η έκταση προσφέρεται στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης, θεσμοθετημένη ως «Εκτεταμένες περιοχές επιφανειακής εξόρυξης γύψου».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος