Χανιά: Δημοπρατείται το έργο κατασκευής δικτύων άρδευσης στη Δημοτική Ενότητα Βάμου

Εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, των τευχών και της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου κατασκευής δικτύων άρδευσης στον κεντρικό Αποκόρωνα, προϋπολογισμού 2.752.800,00 ευρώ.

Το έργο αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα, πολλών ετών, των παραγωγών της περιοχής.

Πρόκειται για την προβλεπόμενη από τον αρχικό σχεδιασμό επέκταση του μεγάλου «Έργου Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» (ΟΑΔΥΚ) σε εκτάσεις, οι οποίες σήμερα είτε δεν αρδεύονται καθόλου, είτε αρδεύονται πλημμελώς, μέσω τοπικών, ιδιωτικών συστημάτων.

Το έργο μελετήθηκε και αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά, αρχικά το έτος 2012, από τον τότε Δήμο Βάμου, με ανάδοχο μελέτης τον ΟΑΔΥΚ και προέβλεπε την άρδευση έκτασης 3.500 στρεμμάτων μέσω αρδευτικών δικτύων αποτελούμενων από αντλιοστάσιο άρδευσης, δεξαμενές και αγωγούς μεταφοράς και διανομής του αρδευτικού νερού. Ο τότε προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 1.950.000 ευρώ. Ακολούθησε η κατασκευή από τον ΟΑΔΥΚ, μικρού τμήματος του έργου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περίπου, η ολοκλήρωση όμως του έργου δεν κατέστη εφικτή, αφού έκτοτε δεν υπήρξε κάποιο πρόγραμμα για τη χρηματοδότησή του.

Ειδικότερα, η Δημοτική αρχή επικαιροποίησε την τεχνική μελέτη του έργου, ως προς τα τεύχη δημοπράτησης, αφού στο μεταξύ εκδόθηκαν νέα τιμολόγια δημοσίων έργων και τεχνικές προδιαγραφές αλλά και ως προς τη διαστασιολόγηση του αντλιοστασίου άρδευσης και των κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού, ώστε να είναι δυνατή η επέκταση των δικτύων προς Βορρά, σε επιπλέον έκταση 1.500 στρεμμάτων, με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού του έργου στα 2.752.800,00 ευρώ.

Επίσης εκπόνησε τις απαιτούμενες τέσσερεις συνοδές μελέτες, οι οποίες εξέλιπαν, και ειδικότερα Γεωργοτεχνική Μελέτη, Γεωργοοικονομική Μελέτη, Μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης του έργου και Μελέτη Δυνητικής Εξοικονόμησης Νερού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος