Βάμος: Διαμαρτυρία για τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη

Array

Την έντονη ανησυχία τους για τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Δήμου Αποκόρωνα, λόγω της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον υποσταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Βάμου –Βρυσών και σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τα όρια κατοικημένης περιοχής, εκφράζουν με σχετική ανακοίνωση – ψήφισμα διαμαρτυρίας, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί η ενεργοποίηση των γεννητριών που μεταφέρθηκαν με 40 κοντέϊνερ στην επίμαχη περιοχή που έχει αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον   λόγω της ύπαρξης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου, άγνωστες θα είναι και οι συνέπειες για τον τουρισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα, που έχει ανακύψει, λόγω της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον υποσταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Βάμου –Βρυσών, σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τα όρια κατοικημένης περιοχής, που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες και την συνεπαγόμενη μετατροπή της λειτουργίας του υποσταθμού αυτού, σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η τοπική κοινωνία των Βρυσών, αλλά και το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Αποκορώνου, εκφράζουν σύσσωμοι την έντονη ανησυχία τους, καθώς τίθεται εν κινδύνω τόσο η ίδια η υγεία των κατοίκων, όσο και το ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του τόπου μας.

Σε διενεργηθείσα αυτοψία των υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων στον υποσταθμό, το πρωί της 26ης Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν ιδίοις όμμασι οι ανησυχίες μας αυτές, καθώς διαπιστώθηκε ότι πράγματι έχουν τοποθετηθεί εντός αυτού 40 κοντέινερ με γεννήτριες, που εφόσον αποφασισθεί να τεθούν σε λειτουργία, συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν τραγικές επιπτώσεις, με βάση τα παραπάνω, για την ευρύτερη περιοχή, η οποία σημειωτέον έχει ιδιαίτερη μορφολογία, δεδομένου ότι πρόκειται κατ’ ουσία για μια κοιλάδα με μεγάλο ποσοστό υγρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι παραγόμενοι ρύποι θα απορροφώνται ευκολότερα και από την ατμόσφαιρα, αλλά και από το έδαφος, με συνέπεια την ύπαρξη επιπρόσθετων προβλημάτων στις γεωργικές καλλιέργειες που υπάρχουν. Συν τοις άλλοις πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, λόγω ύπαρξης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου σε μικρή απόσταση από τον υποσταθμό, αλλά και για μια περιοχή που έχει σταθερή τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, εξαιτίας της αντίφασης που εμφαίνεται , αφ’ ενός μεταξύ της επίσημης ανακοίνωσης της Δ.Ε.Η. και αφ’ ετέρου των δηλώσεων του Υπουργού, κυρίου Σταθάκη στα τοπικά Μ.Μ.Ε. 24 Ιουνίου, η παραπάνω ανησυχία μας εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς ενώ η Δ.Ε.Η. ανέφερε επί λέξει ότι: : « Πρόταση της (ΔΕΗ) προς τη ΡΑΕ, γραπτώς, ήταν ότι και για φέτος αλλά και για του χρόνου η λύση του προβλήματος επάρκειας της Κρήτης, μέχρι την κατασκευή των καλωδιακών συνδέσεων, είναι η τοποθέτηση αεροστροβίλων για τους οποίους μάλιστα δήλωσε ετοιμότητα να τους προμηθευτεί ή να τους ενοικιάσει. Η ΡΑΕ απέρριψε την πρόταση της ΔΕΗ και αποφάσισε τη λύση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.», από την άλλη πλευρά ο κύριος Σταθάκης έκανε αναφορά για μια «άστοχη» απόφαση της ΔΕΗ να μεταφέρει δεκάδες ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη στις Βρύσες Αποκορώνου και τόνισε ότι πρόκειται για μια επιλογή με αυξημένο κόστος λειτουργίας που επιβαρύνει δυσανάλογα το περιβάλλον σε κατοικημένη περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί με την αξιοποίηση ενός αεροστροβίλου, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη. Περαιτέρω, από την πλευρά του κυρίου υπουργού, υπήρξε η δέσμευση ότι θα καταβληθούν από πλευράς του προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, κατά την πραγματοποιηθείσα στις 24 Ιουνίου, σύσκεψη στην Αθήνα, μεταξύ εκπροσώπων της ΔΕΗ, της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών από την άνω αναφερθείσα σύσκεψη και η σιωπή των υπευθύνων, σε συνδυασμό με τις προηγηθείσες κινήσεις της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι επιχειρείται εξαπάτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, ενώ επιπρόσθετα υποτιμάται και η νοημοσύνη όλων μας.

Για τους παραπάνω λόγους, εκφράζουμε την έντονη δυσφορία μας και εντόνως διαμαρτυρόμεθα για την πλήρη αδιαφορία και απαξίωση, που επιδεικνύεται στην συντεταγμένη προσπάθεια της καταπάτησης των αναφαίρετων και προστατευόμενων από το Σύνταγμα (άρθρα 2 και 24) και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 25) δικαιωμάτων της υγείας και της ανθρώπινης αξίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος του τόπου μας, δεδομένου ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία του ίδιου και της οικογένειάς του.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι σύσσωμοι οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε από τους αρμόδιους την άνευ καθυστέρησης απομάκρυνση και των 40 κοντέινερ με τις ρυπογόνες γεννήτριες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στον υποσταθμό της Δ.Ε.Η., εν αγνοία μας σκοπίμως, χωρίς να ζητηθεί καν η άποψη όσων ζούμε στην περιοχή και χωρίς να έχει κατατεθεί ούτε καν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από την οποία να μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της επιβάρυνσης της περιοχής.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εφησυχάσουμε και δεν θα σταματήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι να φύγει οριστικά από τον τόπο μας και το τελευταίο ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και θα αντιταχθούμε ενωμένοι με κάθε τρόπο, νόμιμο και δίκαιο, ενωτικά, χωρίς σκοπιμότητες ή μικροκομματικούς υπολογισμούς, σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης της ζωής μας και του τόπου μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπό, δηλώνουμε ότι οι αντιδράσεις μας θα είναι κάθε μέρα που περνάει ακόμη πιο δυναμικές και προς πάσα κατεύθυνση, για την αποτροπή κάθε προσπάθειας τετελεσμένων.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα όλων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, θα υποχρεώσουν τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα την απόφαση να απομακρύνουν από τον υποσταθμό της Δ.Ε.Η. το σύνολο των γεννητριών και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που εγκατέστησαν, ειδάλλως σε κάθε άλλη περίπτωση θα μας βρουν όλους απέναντι τους, καθώς κανείς μας δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος