Δικαίωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο (ηχητικό)

Μία σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε στη νομολογία του Εργατικού Δικαίου στην χώρα μας, σε επίπεδο προσωρινής διαταγής με εργοδότη και αντίδικο το Ελληνικό Δημόσιο. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαφόρων καταστημάτων κράτησης -επτά από τα Χανιά- προσέφυγαν ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών αιτούμενοι την αποδοχή της εργασίας τους από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους.

Δικαίωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο (ηχητικό)

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους Λευτέρης Μανουσάκης, τόνισε ότι την κατάσταση «επιδείνωσε μια μνημονιακή νομοθετική δέσμευση, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθούν « παντελώς καταχρηστικά οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου δυνάμει των οποίων είχαν προσληφθεί (αν και για ελάχιστα δευτερόλεπτα είχαν απορριφθεί στις αθλητικές δοκιμασίες του αντίστοιχου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ) και τους οφείλονταν δεδουλευμένα, υπερωρίες και ρεπό».

Ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, έκρινε ότι οι αιτούντες υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των καταστημάτων κράτησης καθώς και ότι οι διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μέχρι που επήλθε το νομοθετικό κώλυμα λόγω μνημονίου, υποκρύπτουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με εργοδότη το Δημόσιο. Σημειώνεται ώδε, ότι είναι η πρώτη αντίστοιχη προσωρινή διαταγή που εκδίδεται επί του ζητήματος αυτού με θετικό περιεχόμενο, υποχρεώνοντας τον εργοδότη να αποδέχεται την εργασία μέχρι τουλάχιστον την συζήτηση της αίτησης τον Σεπτέμβριου του 2021, καθώς μέχρι τούδε τα Δικαστήρια έτειναν να απορρίπτουν σχετικές αιτήσεις.

Ο κ. Μανουσάκης επίσης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί νομολογιακό προηγούμενο για αντίστοιχες ή συναφείς περιπτώσεις μη ανανεούμενων (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης) διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο και για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων και κορωνίδα της άποψης ότι το σύστημα δικαιοσύνης, είναι το τελευταίο αλλά ισχυρό καταφύγιο, για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, απέναντι στην οποιαδήποτε και από οπουδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των ατομικών, εργασιακών και εν γένει ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μανουσάκη στην ΕΡΤ Χανίων

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Γ. Βλαζάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος