Εμμ. Μαθιουδάκη: Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται γηροκομεία – Αφιέρωμα στα ΚΗΦΗ (ηχητικό)

«Στο Νομό Ηρακλείου με πληθυσμό 300.000, λειτουργούν 15 ιδιωτικά γηροκομεία, πολλά χωρίς άδεια ή υπό πλημμελή έλεγχο», αναφέρει σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΗΦΗ, Εμμανουέλα Μαθιουδάκη, με αφορμή τις φρικιαστικές αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας στα Χανιά.

Αυτά συμβαίνουν – τονίζει η κα. Μαθιουδάκη – όταν ο σκοπός ίδρυσης της “Μονάδας Φροντίδας” είναι το κέρδος και όχι η παροχή των υπηρεσιών. Αυτές οι Δομές που έχουν να κάνουν με ευάλωτες ομάδες πρέπει να είναι Δημόσιου χαρακτήρα στελεχωμένες και εξοπλισμένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Εάν γίνουν επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος συμβαίνουν αυτά κι άλλα πολλά. Μην μας εκπλήσσουν λοιπόν φαινόμενα όπως αυτό των Χανίων γιατί είναι το λιγότερο υποκριτικό».

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες – άνοια κ.λ.π.) των οποίων το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται η αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε καθημερινή βάση και μπορούν να φιλοξενούν ηλικιωμένους για μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας παρέχοντας τους υπηρεσίες φροντίδας (καθημερινή υγιεινή και νοσηλευτική), ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.

Η κ. Μαθιουδάκη αναφέρθηκε στην ιστορία δημιουργίας και λειτουργίας των Κέντρων που έγινε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είναι σε πλήρη ισχύ η Κοινοτική Οδηγία είναι “όχι στα ιδρύματα οι άνθρωποι , αλλά σε ανοιχτές Δομές”.

Εμμ. Μαθιουδάκη: Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται γηροκομεία – Αφιέρωμα στα ΚΗΦΗ (ηχητικό)

«Ο θεσμός των ΚΗΦΗ λειτουργεί στην χώρα μας από το 2002 αλλά ελάχιστα έχει προωθηθεί, απεναντίας μπορώ να πω ότι έχει αποθαρρυνθεί. Ο Σύλλογος μας έχει δώσει μάχες για να… ανανεωθεί η Σύμβαση, για να παραμένουν οι Συνάδελφοι και να δουλεύουν στη Δομή για την οποία προσελήφθησαν, για να βάλουν Φαγητό στις προσφερόμενες υπηρεσίες ή μικρό λεωφορείο που θα πηγαίνει προς και από τη Δομή τους Ηλικιωμένους μας, για συνεργασίες με Φυσικοθεραπευτές, Γιατρούς, Εργοθεραπευτες κ.λπ.

Αντιμετωπίζοντας το Άγχος της Καθημερινότητας

Τα ΚΗΦΗ είναι Δομές που στόχος της λειτουργίας τους είναι η παραμονή ατόμων 4ης ηλικίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά οικονομικά ή και νοητικά προβλήματα, χωρίς να απομακρυνθούν από το οικείο φυσικό κοινωνικό περιβάλλον τους, η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας η εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με Ηλικιωμένο, και βεβαίως η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και του κοινωνικού αποκλεισμού, η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του, καθώς και των άλλων μελών της οικογένειάς του», εξηγεί η κ. Μαθιουδάκη.

Γερνάμε, μα πάντα μπορούμε να χαιρόμαστε…

«Στα ΚΗΦΗ, οι άνθρωποι έχουν ποιοτική ζωή, ποιοτική διαβίωση. Δεν υπάρχουν ιμάντες ακινητοποίησης, δεν τους χορηγούνται κατασταλτικά φάρμακα. Ακόμα και στην περίοδο του lockdown εμείς δεν εγκαταλείψαμε τους ανθρώπους της 4ης ηλικίας. Φροντίζαμε για την παρέα, τη σίτιση, τα φάρμακά τους με επίσκεψη στα σπίτια τους, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Εμμ. Μαθιουδάκη: Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται γηροκομεία – Αφιέρωμα στα ΚΗΦΗ (ηχητικό)

Τα ΚΗΦΗ προσφέρουν πρωϊνό, δεκατιανό και μεσημεριανό στους γέροντες και στις γερόντισσες. Παράλληλα, γίνονται ασκήσεις κίνησης, λόγου κλπ, προκειμένου να μπορούν οι ηλικιωμένοι να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.


Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Μαθιουδάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Β. Χειμώνας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος