ΕΡΤ Χανίων – Αντ. Μπαλωμενάκης: Προβλήματα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων (audio)

Ενώ πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του 2016 πολλοί κτηνοτρόφοι – παραγωγοί κατά την προσέλευση τους στους κατά τόπους πιστοποιημένους φορείς ενεργοποίησης δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης διαπιστώνουν ότι τα επιλέξιμα βοσκοτόπια μειώθηκαν επειδή άλλαξε το χαρτογραφικό υπόβαθρο τα έτη 2013-2014, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Έτσι, παρουσιάζονται καθυστερήσεις και αρνήσεις πληρωμών που φτάνουν σε σημαντικό μέρος των όσων δικαιούνται. Προβλήματα επίσης έχουν προκύψει ακόμα και στην κατανομή των ενισχύσεων. Οι κτηνοτρόφοι δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση καθότι η κατανομή είχε γίνει από τους Δήμους με βάση τα ποσοστά των επιλέξιμων εκτάσεων των ενοτήτων, τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης, για να συμπληρώσει: Το αίτημα των κτηνοτρόφων είναι να παραμείνουν οι επιλέξιμες εκτάσεις σύμφωνα με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του 2015 και παράλληλα να γίνει ανακατανομή βοσκοτόπων για το έτος 2013 και 2014 σε όσους δεν ενεργοποιούν τα δικαιώματά τους για τα έτη αυτά στη μορφή που έγινε και το 2015. Έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό για ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις για τα παραπάνω θέματα, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κτηνοτροφίας στην Κρήτη.

Το Υπερταμείο και τα ακίνητα του Νομού Χανίων

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρθηκε στο περίφημο «Υπερταμείο», με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με το ακίνητο των Τάφων των Βενιζέλων. Ο κ. Μπαλωμενάκης μίλησε για ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης αλλά και κοινωνικού διαλόγου πάνω στις ομοιότητες και διάφορες που έχει το νέο ταμείο από το ΤΑΙΠΕΔ. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχής με τη ίδρυση του ταμείου, ασφαλώς, επεσήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης για να προσθέσει: Καλό θα είναι να υπάρξει σωστή πληροφόρηση και εκτίμηση των προοπτικών. Δεν έχουν αναδειχθεί επαρκώς ορισμένες πλευρές της νέας ρύθμισης που διαφέρουν ουσιαστικά από τις προηγούμενες σε βαθμό μάλιστα που να κατοχυρώνεται με απόλυτο τρόπο πως οι όποιες επιλογές θα αποτελούν απόφαση του μοναδικού μετόχου, της ελληνικής Κυβέρνησης, ότι οι μετοχές της εταιρίας θα είναι όχι απλώς αμεταβίβαστες, αλλά “πράγμα εκτός συναλλαγής” κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, καθώς και ότι ο κυρίαρχος προσανατολισμός είναι στην αξιοποίηση και όχι στην εκποίηση. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμήθηκε, η αναμενόμενη μακρόχρονη ρύθμιση του εξωτερικού χρέους και η οικονομική ανάκαμψη θα εξαλείψουν την ανάγκη ενεργοποίησης των προβλέψεων υπό το κράτος πιέσεων και το ταμείο θα έχει αποκτήσει μια μορφή παρόμοια με των υπολοίπων Κρατών, αμιγώς δηλαδή αξιοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων χωρίς έξωθεν πιέσεις και χωρίς την αδήριτη ανάγκη εξεύρεσης χρημάτων για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Δεδομένης της παρατεινόμενης ύφεσης, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, έρχεται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή όπου φαίνεται να αφήνεται πίσω η στασιμότητα και η αβεβαιότητα. Το νέο μοντέλο, αναμένεται να ενισχύσει προνομιακά και στοχευμένα τις μικρομεσαίες και ενάλιες επιχειρήσεις με έμφαση σε εκείνες με εξωστρέφεια, με αναφορά στον πρωτογενή τομέα και στην αξιοποίηση της προηγμένης τεχνολογίας.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Μπαλωμενάκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος