Ν. Νικολαίδης: «Φιλικές προς τη Φύση Λύσεις» (audio)

Σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ανταγωνιστικού πλαισίου «Horizon 2020» συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, για την ανάπτυξη «Φιλικών προς τη Φύση Λύσεων» (Nature Based Solutions), με σκοπό την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών-ενεργειακών κινδύνων και προκλήσεων.

Ν. Νικολαίδης: «Φιλικές προς τη Φύση Λύσεις» (audio)Το νέο πρόγραμμα “Think Nature” υλοποιείται από ένα σχήμα 17 εταίρων από 8 χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Φινλανδία). Η παρουσία της Κρήτης είναι δυναμική, καθώς το πρόγραμμα συντονίζεται από το Πολυτεχνείο Κρήτης και συμμετέχουν ως εταίροι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, παρουσιάστηκαν το αντικείμενο και οι στόχοι του προγράμματος και ο τρόπος επίτευξης της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο καθώς θα αξιοποιηθούν συνεργασίες και εκτός Ευρώπης (Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία), για την γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων άσκησης πολιτικής, επιχειρηματίες και πολίτες.

Ν. Νικολαίδης: «Φιλικές προς τη Φύση Λύσεις» (audio)Με γνώμονα την προσαρμογή στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες σχεδιασμού και περιβαλλοντικές προκλήσεις, θα επιτευχθεί η αξιολόγηση της αξιοποίησης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων στους τομείς της αστικής ανάπλασης και βελτίωσης της ευημερίας, της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και διαχείρισης-αποκατάστασης οικοσυστημάτων.
Στην συνάντηση στα Χανιά εκπροσώπησαν την Περιφέρεια Κρήτης: η Συντονίστρια Δρ. Ε. Χατζηγιάννη, Δντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, καθώς και τα στελέχη Ν. Βότσογλου (ΠΕ Ρεθύμνης) και Δ. Πετράκη, Α. Στρατάκης (ΠΕ Χανίων).

Ν. Νικολαίδης: «Φιλικές προς τη Φύση Λύσεις» (audio)Για το φιλόδοξο πρόγραμμα και τις εκπληκτικές εναλλακτικές και προοπτικές που προσφέρει, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος, Νίκος Νικαλαίδης.

Ν. Νικολαίδης: «Φιλικές προς τη Φύση Λύσεις» (audio)«Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες και να δώσουμε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι πόλεις βιώσιμες», ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος περιέγραψε την εικόνα του σημερινού κόσμου: «Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 1 δισεκατομμύριο κάθε 10 με 15 χρόνια. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία παγκόσμια κρίση η οποία απαιτεί να αυξήσουμε κατά 50% την ενέργεια και τα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουμε και ταυτόχρονα χρειάζεται να αυξήσουμε την ποσότητα του νερού κατά 30%. Ταυτόχρονα έχει αλλάξει δραματικά ο συσχετισμός του πληθυσμού των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, σε σχέση με αυτούς που ζουν στις περιφέρειες. Την εικοσαετία 2030-2050, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις», τόνισε.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Νικολαίδης:


Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος