Απάντηση Φ. Χόγκαν για χρηματοδότηση αμπελουργίας

Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του αμπελουργικού τομέα, απαντά ο επίτροπος Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην απάντηση του, ο επίτροπος διευκρινίζει ότι «νέες φυτεύσεις» (σύμφωνα με το άρθρο 64 του κανονισμού αριθ. 1308/2013) «δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του αμπελοοινικού τομέα». Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης νέων φυτεύσεων, παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η διαχείριση των οποίων αποτελεί αντικείμενο των κρατών-μελών.

Ο επίτροπος Χόγκαν σημειώνει ωστόσο, ότι η ερώτηση αφορά δραστηριότητες που μπορούν να λάβουν στήριξη μέσω του μέτρου για «αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων», δηλαδή «τη μετατροπή ποικιλίας, τη μετεγκατάσταση αμπελώνων, την αναφύτευση για υγειονομικούς ή φυτοϋγειονομικούς λόγους και τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων», δραστηριότητες όμως που απαιτούν να προϋπάρχει αμπελώνας.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλε την ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας τη δυσχερή «οικονομική κατάσταση των αμπελουργών και την άρνηση των τραπεζών στην οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους, χωρίς την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής υποστήριξης».

Η ερώτηση είχε αρχικά κατατεθεί στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και σχέσης αλληλοενημέρωσης που διατηρεί ο κ. Ανδρουλάκης με εκπροσώπους του αμπελοοινικού κλάδου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος