Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα στην Κρήτη (ηχητικό)

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Γονέων της Περιφέρειας.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα στην Κρήτη (ηχητικό)

Εκπαιδευτικοί και γονείς αμφισβητούν την ορθότητα προγραμματισμού έναρξης της νέας σχολικής χρονιά, κάνοντας λόγο για υπεράριθμα τμήματα, μεγάλα εκπαιδευτικά κενά, περικοπές στην παράλληλη στήριξη, μείωση των καθαριστριών κ.ά..

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τα 120 και θα αυξηθούν, ενώ στην Ειδική Αγωγή προσεγγίζουν τα 50.

Στα Χανιά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα στην Κρήτη (ηχητικό)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιάννης Κυριακάκης, τόνισε ότι «κάθε χρονιά, το άνοιγμα των σχολείων είναι μια ημέρα χαράς, κυρίως για τα παιδιά μας. Αυτό το απέδειξε και η τηλεκπαίδευση πέρυσι. Το σχολείο εκτός από την παραδοσιακή του λειτουργία, τη μάθηση, είναι ένας χώρος που κοινωνικοποιούνται. Εμείς ελπίζουμε να είναι μια καλή χρονιά με ανοικτά σχολεία, πράγμα που εμείς το φωνάζουμε εδώ και δύο χρόνια και παλεύουμε γι’ αυτό, αλλά έχουμε δυσκολίες.

Τα σχολεία ανοίγουν και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 2.000 καθημερινά, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 150-200. Φέτος δηλαδή, ξεκινάμε από χειρότερη θέση. Μοναδικό όπλο που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει, είναι ο εμβολιασμός των καθηγητών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να στοιβάζει τα παιδιά σε τμήματα 27 και 28 ατόμων, κάτι που συμβαίνει στα Χανιά στα Γυμνάσια του κέντρου κυρίως, δεν βοηθάει. Στην πραγματικότητα είναι σα να προσπαθούν να διαδώσουν τον ιό στα παιδιά. Τα πρωτόκολλα που προβλέπουν ότι ένα τμήμα κλείνει αφού νοσήσει το 50% των μαθητών, στερείται σοβαρότητας.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός, ότι τα πρωτόκολλα αφορούν κυρίως στη διαχείριση των κρουσμάτων και όχι στην πρόληψη. Εμείς αυτό ζητάμε: Αραίωση των τμημάτων, περισσότερο προσωπικό καθαριότητας, υγειονομική παρουσία στα σχολεία, κλιμάκια που θα κάνουν συνεχή τεστ στα παιδιά, για να προλαβαίνουμε και να μην κλείνουν τα τμήματα. Αυτό δεν τηρείται, και φοβόμαστε ότι θα έχουμε πρόβλημα πολύ σύντομα. Θα καταλήξουμε και πάλι στην τηλεκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ αμφισβητεί τα ποσοστά που δίνει το υπουργείο. Αν παρόλα αυτά δεχτούμε ότι ένα 80% των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί και ένα 10% έχει νοσήσει, απομένει ένα ακόμα 10% ανεμβολίαστων καθηγητών, η περιβόητη ανοσία έχει δηλαδή επιτευχθεί σε εμάς.

Όσον αφορά το θέμα της αραίωσης των τμημάτων, σύμφωνα με τον κ. Κυριακάκη, ακόμα και σε σχολεία που διαθέτουν αίθουσες, δεν επιτρέπεται να «σπάσουν» τμήματα. Επίσης ο Δήμος Χανίων έχει πει εδώ και καιρό ότι υπάρχουν χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να λειτουργήσουν σαν σχολικές αίθουσες, με την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία.

Αυτή τη στιγμή στο Νομό Χανίων υπάρχουν 53 προκάτ αίθουσες. Περίπου 1.200 παιδιά μπαίνουν σε τέτοιες αίθουσες, με τα μισά να είναι στην Κίσσαμο, όπου τα τελευταία χρόνια συνέχεια εξαγγέλλεται η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ο κ. Κυριακάκης τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει κατακλυστεί ο τοπικός Τύπος με μια ανακοίνωση του Προϊσταμένου Β/θμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία τα κενά είναι μόλις 30.

Η αλήθεια είναι ότι τα κενά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τα 120, υπογράμμισε ο κ. Κυριακάκης, ενώ στην Ειδική Αγωγή είναι πάνω από 50. Σε αυτά τα κενά θα προστεθούν και άλλα, λόγω των αδειών κύησης κλπ.

Ο ίδιος ο Προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης ζήτησε 90 περίπου στην παράλληλη στήριξη και το υπουργείο ενέκρινε 45. Αυτό που επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας είναι να εξωθήσει τους γονείς να κάνουν αυτό που συμβαίνει ήδη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, να βάζουν δηλαδή ιδιώτη δάσκαλο να βοηθά τα παιδιά τους -αυτό είναι ξεπεσμός, τόνισε ο κ. Κυριακάκης.

Ακούστε τη συνέντευξη του Προέδρου της ΕΛΜΕ, Γιάννη Κυριακάκη, στην ΕΡΤ Χανίων:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου . Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος