Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες λειτουργίας στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά (video)

Την παρέμβαση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, προκάλεσαν οι καταγγελίες η έρευνα των αστυνομικών αρχών στα Χανιά, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάρος οι συνθήκες θανάτου αλλά και διαβίωσης ηλικιωμένων σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων. Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε η εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες λειτουργίας στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά (video)

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκαν από τα ληξιαρχεία οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου στις οποίες αναφέρονται τα αίτια θανάτου ηλικιωμένων που φιλοξενήθηκαν στη δομή, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε εκταφή προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστές ηλικιωμένη που κατέληξε πριν από 11 μήνες. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Χανίων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Βεζυράκης, ανέφερε ότι όντως ζητήθηκε από τις αρχές η έκδοση και παράδοση των 25 ληξιαρχικών πράξεων θανάτου που σημειώθηκαν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα. Σε επίπεδο Κρήτης, καταγράφονται 68 θάνατοι τροφίμων.

Και ενώ ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά του ηλεκτρονικού τύπου του ζήτησε να εποπτεύσει ο ίδιος της προκαταρκτικής εξέτασης.

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες λειτουργίας στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά (video)

Για «σκευωρία» κάνει λόγος ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, Γιάννης Σφακιωτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «όλος αυτός ο θόρυβος είναι προϊόν λάσπης και μόνο. Χθες τελείωσε και η δεύτερη πράξη η οποία είναι αποτέλεσμα καταγγελιών αβάσιμων και ανυπόστατων εντελώς».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σφακιωτάκη, η πρώτη ενέργεια, που έγινε ήταν στις 22-23 Μαρτίου του 2021, όταν μια πολυπρόσωπη ομάδα, εντελώς αιφνιδιαστικά 5μισή το πρωί κατέφθασαν στη μονάδα, μεταξύ των οποίων εισαγγελέας, κάπου 15 αστυνομικοί, δύο ιατροδικαστές, εκπρόσωποι του υγειονομικούς, και οι οποίοι μπήκαν μέσα στην μονάδα και τις έκαναν φύλλο και φτερό. Δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα, διότι αν είχε βρεθεί το παραμικρό θα είχαμε συλλήψεις, θα είχαμε μια άλλη εξέλιξη. Χθες έγινε η δεύτερη ενέργεια μετά από αυτή την ανυπόστατη καταγγελία, με άτομα τα οποία ουδέποτε εμφανίστηκαν σε προηγούμενο στάδιο. Έγινε μία καταγγελία, έγινε η εκταφή και έγιναν όλες οι εξετάσεις στο νεκροτομείο στο Ρέθυμνο παρουσία δύο ιατροδικαστών Κρήτης, δύο τεχνικών συμβούλων και ενός αστυνόμου, η οποία κατέληξε χωρίς κανένα απολύτως εύρημα».

«Η επιχείρηση αυτή είναι μέσα στην πόλη, ελέγχεται σε τακτικότατη βάση. Στις εκθέσεις αυτές δεν έχει να προσάψουν το παραμικρό. Όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα, όταν έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη της επιχείρησης- Από 16 κλίνες που ξεκίνησε το 2009 κι έχει πάει στις 47 με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, νομίζω ότι όλα αυτά είναι ένα δείγμα γραφής για το πώς λειτουργεί αυτή η μονάδα. Όλα αυτά τα χρόνια τώρα, ουδέποτε υπήρξε τέτοια καταγγελία, σαν κι αυτές που έρχονται ουρανοκατέβατες».
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε σε ΜΜΕ και η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις καταγγελίες συγγενών, η αστυνομία έχει στη διάθεσή της τις καταθέσεις τεσσάρων τουλάχιστον εργαζομένων στη δομή και συνεχίζει την έρευνα.
Στο μεταξύ σε παρέμβασή της σε τηλεοπτικό κανάλι, η κόρη μιας τροφίμου που άφησε την τελευταία της πνοή από ανακοπή στη συγκεκριμένη δομή, κατήγγειλε ότι η μητέρα της, η οποία αντιμετώπιζε ψυχιατρικά και όχι παθολογικά προβλήματα- ζούσε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, έβρισκε τη μητέρα της δεμένη, υποσιτισμένη, ενώ η αλλαγή στη φαρμακευτική της αγωγή τη μετέτρεψε σε «φυτό». Μετά την πανδημία και με τους περιορισμούς στο επισκεπτήριο, η τρόφιμος έχασε πολύ βάρος, για να καταλήξει από καρδιακή ανακοπή. Μάλιστα η κόρη της ανέφερε ότι αύριο Σάββατο, θα καταθέσει όσα γνωρίζει στην Αστυνομία.

«Εγώ έχω δει την κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου του γηροκομείου ο οποίος περιγράφει διάφορα πράγματα για τις συνθήκες που επικρατούν στη μονάδα. Σε κάποια από αυτά αναφέρεται και η περίπτωση της μητέρας μου και εξ αυτού του λόγου με κάλεσε η ασφάλεια και έγινε εκταφή. Δεν γνωρίζαμε τίποτα πιο πριν. Στην ουσία έχουμε κηδέψει για δεύτερη φορά τη μητέρα μας» δήλωσε σεβτηλεοπτιικό σταθμό ο γιος της θανούσας Μανώλης Χουρδάκης.

Ανακοίνωση Δήμου Χανίων για το Δημοτικό Γηροκομείο

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, για την σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων, ο Δήμος Χανίων, για την αποφυγή παρανόησης και εσφαλμένων εντυπώσεων, διευκρινίζει ότι η υπόθεση δεν αφορά στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται σε αυτήν.
Η Διοίκηση και το Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, ξεκαθαρίζει ότι η μονάδα τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο πρακτικές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος