Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την απόφαση των μοναχών της Μονής Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων, να τοποθετήσουν σιδερένιες πόρτες σε δύο σημεία, προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση στους χιλιάδες πολίτες, που επισκέπτονται την περιοχή τόσο για φυσιολατρικούς, όσο και για ιστορικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα ΧανιάΠερίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή αρχικά στο πάρκινγκ της Αγίας Τριάδας, όπου πραγματοποίησαν συνέλευση και στη συνέχεια έκαναν πεζοπορία μέχρι τη μόνη, ανοίγοντας, μετά από διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές δυνάμεις, τις σιδερένιες καγκελόπορτες που υπάρχουν στην περιοχή.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες αποφάσισαν να συγκεντρωθούν εκ νέου την επόμενη Κυριακή στην είσοδο της Μονής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα ΧανιάΝα υπενθυμίσουμε, ότι με επιστολή τους προς τη Μονή αλλά και προς τις τοπικές αρχές, οι εκπρόσωποι όλων των Κοινοτήτων ζητούν την απομάκρυνση των δύο θυρών, χαρακτηρίζοντάς την ενέργεια των ηγούμενων αυθαίρετη και παράνομη. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκου Καλογερή, με το Επίσκοπο Ευμενείας Ειρηναίο, Ηγούμενο της Μονής Κυρίας από τον Ιερομόναχο πατέρα Πορφύριο, ενώ παρευρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και της της Νομικής Υπηρεσίας.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα ΧανιάΑντικείμενο της συνάντησης ήταν οι καταγγελίες για τοποθέτηση πόρτας επί της επαρχιακής οδού κοντά στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη προσπέλαση των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Μονής εξέφρασαν τις απόψεις τους και προσκόμισαν στοιχεία, τα οποία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες.

Η μονή Γουβερνέτου ή μονή της Κυρίας των Αγγέλων  είναι ορθόδοξο μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται στο ακρωτήρι Χανίων, στη δυτική Κρήτη. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων. Η μονή ιδρύθηκε μεταξύ του 1537 και 1548. Η μονή υπέστη καταστροφές κατά τους οθωμανικούς χρόνους, και πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια της επανάσταση του 1821, αλλά συνέχισε να κατοικείται. Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Φορείς και πολίτες καταγγέλλουν ότι επιχειρείται η μετατροπή σε ”άβατο”, μιας έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η σπηλιά της Αρκουδιώτισσας, η μονή Καθολικού και το φαράγγι που καταλήγει σε μια πανέμορφη παραλία.

Στη διαδρομή, υπάρχει ακόμα ο χώρος λατρείας του Αγίου Ιωάννη του ερημίτη.

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Πολίτες άνοιξαν τις κλειδωμένες πύλες στη Μονή Γουβερνέτου στα Χανιά

Στην ανοικτή επιστολή των πολιτών που συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω στη Μονή, υπογραμμίζεται ότι ο ηγούμενος θέλει αποκλεισμένη την περιοχή, προκειμένου να την αξιοποιήσει οικονομικά: «Η επιχείρηση αυτή περιλαμβάνει τεράστιους ελαιώνες που η μονή εκμεταλλεύεται νοικιάζοντας τους και εισπράττοντας τα ενοίκια, ενώ πρόσφατα έκλεισε άλλο ένα επικερδές deal με ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία των Χανίων, το οποίο νοίκιασε περίπου 20 στρ. από τα αμπέλια της μονής για 25 χρόνια. Μάλιστα, εντός αυτών των εκτάσεων, υπάρχει μια τεράστια παλιά αγροικία με οινοποιείο, ελαιοτριβείο και αλλά κτίσματα διαμονής γύρω από ένα μεγάλο αίθριο, δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής. Η μονή φιλοδοξεί, κατά δήλωση της στο παρελθόν, να εντάξει τα παραπάνω σε Ε.Σ.Π.Α., ώστε να φτιάξει μια αγροτουριστική μονάδα, ενώ δεν επαναπαύεται μόνο στον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Μέσω της συνεργασίας της «PMC Joint Venture», θυγατρικής της εκκλησίας, που δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, με τη NATURA POWER μπαίνει δυναμικά στο τομέα τον Α.Π.Ε. Στόχος της επένδυσης της μονής που θα αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι η δημιουργία ενός ηλιοθερμικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το τρίτο στην Ευρώπη, το οποίο θα παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό Χανίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Επισυνάπτεται η επιστολή των πολιτών

γουβερνέτο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος