Τ. Βάμβουκας: Βάζουμε τις βάσεις για τα Χανιά του αύριο

«Βάζουμε τις βάσεις για τα Χανιά του αύριο. Πιστοί στον προγραμματισμό μας σχεδιάζουμε και διεκδικούμε» δηλώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στο Πρακτορείο ΟΤΑ ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ Βάμβουκας δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων τονίζει ότι στόχος του είναι, ενός εξωστρεφής δήμος, ενώ απαντά και σε όσους χαρακτηρίζουν το έργο της δημοτικής αρχής ως μηδενικό.


Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Βάμβουκα:

Ερώτηση. Δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας σας, συχνά σας ακούμε να δηλώνετε ότι στις προτεραιότητες σας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Σε ποιες παρεμβάσεις έχετε προχωρήσει;

Έχω χαρακτηρίσει “άθλο” την αποπεράτωση του πενταόροφου Δημοτικού Παρκινγκ της οδού Περίδου, το οποίο καταφέραμε και ολοκληρώσαμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες, που αντιμετωπίσαμε στον χρόνο ρεκόρ των 20 μηνών από την ανάληψη της θητείας μας, προσθέτοντας περίπου 200 στεγασμένες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Αναβαθμίσαμε ταυτόχρονα την γύρω περιοχή με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων στις πέριξ οδούς, ενώ σχεδιάζουμε νέες παρεμβάσεις.

Ανάλογα ενεργούμε και στις περιαστικές περιοχές του Δήμου μας, όπως στο Θέρισο για παράδειγμα, όπου ολοκληρώσαμε πρόσφατα έργο οδοποιίας, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ. Στη Σούδα παραλαμβάνουμε μελέτη για την κατασκευή συγκοινωνιακού κόμβου, προχωράμε σε 7 αναπλάσεις σε περιαστικές περιοχές κυρίως σε πλατείες, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών και την κατασκευή νέων, βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες εργολαβίες για αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα εντός και εκτός πόλης, κ.α. Προγραμματίζουμε επίσης σημαντικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.

Ως δημοτική αρχή προωθούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σημεία του Δήμου μας, αντιμετωπίζοντάς τα ως ενότητα, διορθώνοντας προβλήματα δεκαετιών.

Ερώτηση .

Το ζήτημα της σχολικής στέγης στον Δήμο μας είναι πολύ σοβαρό, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη βελτίωση των χρόνιων προβλημάτων, που υπάρχουν;

Οι ανάγκες του Δήμου μας σε θέματα σχολικής στέγης είναι τεράστιες, γιατί στο παρελθόν δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόνοια. Από την αρχή της θητείας μας θέσαμε, λοιπόν, ως στόχο την κατασκευή 8 νέων σχολικών μονάδων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)., ως τη μόνη μέθοδο κατασκευής, που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να μας δώσει γρήγορα καλές σχολικές μονάδες. Αν και πριν δύο χρόνια, όταν υποβάλλαμε το αίτημα, μόνο αμφισβήτηση ακούσαμε, σήμερα δικαιωνόμαστε, αφού πρόσφατα η πρότασή μας έλαβε το “πράσινο φως” από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και τη θετική ψήφο του συνόλου σχεδόν των παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Πρόσφατα δε εγκαινιάσαμε σε εγκαταλελειμμένο δημοτικό κτίριο στις Στέρνες, με προδιαγραφές ΑμεΑ, τη μεταστέγαση του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Χανίων. Ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε ένα εξαιρετικό κτήριο, με τον καλύτερο τρόπο, παρέχοντας στα παιδιά, παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, τη δυνατότητα να έχουν τις θεραπείες, που χρειάζονται.

Ερώτηση .

Ποια είναι η απάντηση σας στην έντονη κριτική, που σας ασκείτε από την αντιπολίτευση του Δήμου;

Συχνά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιδίδονται ανεπιτυχώς σε προσπάθειες μηδενισμού και συκοφάντησης της δημοτικής μας αρχής και του έργου της. Μάλιστα, θέματα, τα οποία είχαν στηρίξει κατά το παρελθόν, όταν για κάποιο λόγο έχουν επανέλθει στο Δ.Σ. τα έχουν καταψηφίσει με τα ακριβώς αντίστροφα επιχειρήματα. Εμείς συνεχίζουμε σταθερά το έργο μας σε όλους τους τομείς,προσανατολισμένοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που απορρέουν από την εμπιστοσύνη, που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας.

Ερώτηση

Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το επόμενο διάστημα. Σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα;

Βασική μας επιδίωξη είναι ένας Δήμος εξωστρεφής, προσαρμοσμένος στις ανάγκες τόσο της εποχής όσο και της καθημερινότητας, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Δεν μας ενδιαφέρει η τακτική του εντυπωσιασμού, αδιαφορούμε για το «πολιτικό κόστος», μας ενδιαφέρει να γίνει η δουλειά. Εργαζόμαστε, λοιπόν, μεθοδικά και αποτελεσματικά, παρόλο που, όταν αναλάβαμε, ο Δήμος δεν ήταν προετοιμασμένος για μεγαλόπνοα έργα.

Αρχές του 2017 ξεκινά το σημαντικό έργο της σύνδεσης του κόμβου Μουρνιών με την πόλη των Χανίων, ένα έργο το οποίο με τις ενέργειές μας ουσιαστικά «ξεκόλλησε».

Σύντομα ξεκινά η κατασκευή του αθλητικού πάρκου 7 στρεμμάτων στην περιοχή της Αμπεριάς, που θα καλύπτει τις ανάγκες άθλησης και αναψυχής μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, της σχολικής κοινότητας, που γειτνιάζει, αλλά και της πόλης ολόκληρης.

Παρουσιάσαμε τη μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας. Επιδιώκουμε την αξιοποίηση του Φρουρίου Κούλε για τη στέγαση των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

Εργαζόμαστε για την αξιοποίηση του νεοκλασικού διατηρητέου κτηρίου, που αγοράσαμε, για τη μεταστέγαση της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης.

Διεκδικήσαμε και επιτύχαμε την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης του κτιριακού συγκροτήματος των Ενετικών Νεωρίων αλλά και της παραχώρησης της Βίλας Κούνδουρου και του θεάτρου “Δ. Βλησίδη”.

Η τρέχουσα εργολαβία μετατροπής το Παλιού Τελωνείου σε χώρο πολιτισμού ολοκληρώνεται, άλλο ένα δύσκολο συνεχιζόμενο έργο, που διεκπεραιώνουμε και σε ένα χρόνο η πόλη μας θα διαθέτει έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού.

Σε ένα χρόνο επίσης καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση της πατρικής οικίας των Μ. & Γ. Θεοδωράκη.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής κάναμε μεγάλες τομές με την ενοποίηση των Υπηρεσιών, την αναβάθμιση των υποδομών και σχεδιάζουμε συμπληρωματικές δράσεις σε θέματα κοινωνικής προστασίας.

Υποβάλαμε πρόταση στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ από το νέο Ε.Σ.Π.Α. και προετοιμαζόμαστε για τη συμμετοχή μας σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, που αφορούν όλες τις περιοχές του Δήμου και δράσεις, που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, περιβάλλοντος, περιπατητικές διαδρομές.

Αντώνης Νομικός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος