Ειδήσεις από το Αιγαίο

Σύντομη ενημέρωση από το Αιγαίο

Ραδιοεφημερίδα ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 17-7-2015

Τι θα ισχύει για τον ΦΠΑ στα νησιά- Αντιδράσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

Στην πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, ακόμα και στα απομακρυσμένα προχώρησε η Κυβέρνηση ύστερα από ισχυρές πιέσεις της τρόικας. Από την 1η Οκτωβρίου 2015 το ειδικό καθεστώς καταργείται για τα πιο εύπορα νησιά, με την αρχή να γίνεται σε Μύκονο και Σαντορίνη και ακολουθούν τα λιγότερο πλούσια την 1η Ιουλίου του 2016, ενώ από 1/1/2017 το ειδικό καθεστώς καταργείται για όλα τα νησιά, ακόμα και για τα απομακρυσμένα, που αρχικώς είχαν εξαιρεθεί. Ο ειδικός κατάλογος των νησιών και το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, όπως και η ειδική επιδότηση στους μόνιμους κατοίκους νησιών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου ανέρχονται σε 5%, 9% και 16%, ενώ με τη σταδιακή εφαρμογή της νέας διάταξης, οι συντελεστές θα εναρμονιστούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή 6%,13% και 23%. Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών Θράσος Καλογρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα καθώς το κόστος των προϊόντων είναι αυξημένο κατά 18% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των μεταφορικών εξόδων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς των νησιών ο όμιλος θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθεί το συγκεκριμένο μέτρο, λόγω νησιωτικότητας.

Από το 13 στο 23% η μαστίχα Χίου με απαίτηση τρόικας.

Το μόνο αγροτικό προϊόν που ανεβαίνει στον υψηλό δείκτη ΦΠΑ σύμφωνα με τα νέα μέτρα είναι η μαστίχα της Χίου. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Ευθύμης Μονίαρος, αιφνιδιαστικά η Ένωση ενημερώθηκε για την επιβάρυνση που δέχεται αυτό το μοναδικό αγροτικό προϊόν με απαίτηση μάλιστα των δανειστών. Ήδη με επιστολή της στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ένωση ζητά την επανεξέταση του θέματος το οποίο αύριο θα συζητηθεί και στη γενική της συνέλευση, ενώ παράλληλα ζητά τη συνδρομή των δύο βουλευτών του νομού.

Στα υπόλοιπα προϊόντα:

Στο 13% παραμένει τελικά ο ΦΠΑ για το σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων, έπειτα από νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους. Παράλληλα, αποφασίστηκε αύξηση από το 13% στο 23% για άλλες 13 κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Η ισχύς των νέων συντελεστών ΦΠΑ, που ξεκινά από τη Δευτέρα, αναμένεται να μην επιβαρύνει σημαντικά το καλάθι της νοικοκυράς, καθώς Ψωμί, Τυρί, Γάλα, Νωπά κρέατα, Ψάρια, Όσπρια, Δημητριακά, Ελαιόλαδο, Αλεύρι, Λαχανικά και φρούτα, Φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και τα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ (εκτός της αποχέτευσης) και Φυσικού Αερίου, αλλά και τα καύσιμα, παραμένουν στο 13%. Αντίθετα, με 23% επιβαρύνεται ο καφές, οι εφημερίδες, τα μπαχαρικά και τα αλλαντικά, αλλά και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στο 23% περνούν και οι υπηρεσίες εστίασης, όπως και τα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται στο 6%.

Στην Ικαρία σήμερα ο Πάνος Καμμένος.

Στην Ικαρία σήμερα ο υπουργός Εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος για τον εορτασμό των 103 χρόνων από την απελευθέρωσή του νησιού από τον τουρκικό ζυγό . Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν αεροπορική επίδειξη αεροσκαφών τύπου F16 στο Γυαλισκάρι. Σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, θα εγκαινιάσει, παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών των 3 όπλων, την έναρξη των εργασιών του έργου για τον δρόμο Καρκινάγρι – Μαγγανίτης που θα αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων έργων του Στρατού (πρώην ΜΟΜΑ), με επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ. Πρόκειται για το οδικό τμήμα του δρόμου που συνδέει το Καρκινάγρι με τον Μαγγανίτη το οποίο είχε κοπεί σε τρία σημεία κατά την μεγάλη νεροποντή του 2011 που προκάλεσε ζημιές σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.

Η πρώην ΜΟΜΑ με πρωτοβουλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και μετά από συνεννόηση με τον Έπαρχο Ικαρίας Στέφανο Παμφίλη αναλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ο συγκεκριμένος δρόμος προς εξυπηρέτηση των περιοχών, συνδέοντας οριστικά πια και κυκλικά το νησί της Ικαρίας. Τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί στο νησί εδώ και ένα μήνα περίπου καθώς και οι οπλίτες που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου.

Στην Ικαρία σήμερα και ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Η ανακοίνωση θα γίνει από τον Υπουργό σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στο Νοσοκομείο Ικαρίας, ενώ η χρηματοδότηση της μονάδας έχει ήδη εξασφαλισθεί. Οι Σύλλογοι Νεφροπαθών Ικαρίας και εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας παράλληλα ότι ο αγώνας τους δικαιώνεται.

Ένα βήμα πιο κοντά στην αξιοποίηση του Σάρλιτζα.

Με σταθερά και αποφασιστικά βήματα προχωρά η υπόθεση της παραχώρησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου του ιστορικού ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς» στην Λουτρόπολη Θερμής για την αξιοποίησή του. Σε συνεδρίασή της η Διοικούσα επιτροπή του ΤΣΑΥ στο οποίο ανήκει, αποφάσισαν την παραχώρηση του για 30 χρόνια στην Περιφέρεια προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιηθεί. Παρόντες στη συνεδρίαση οι πρόεδροι του Ιατρικού και του φαρμακευτικού συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας και Απόστολος Βαλτάς. Όπως τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο κύριος Προβέντζας «η απόφαση εστάλη με τη μορφή του κατεπείγοντος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ (του ταμείου που ανήκει το ΤΣΑΥ) η έγκριση του οποίου θα ανάψει πια το πράσινο φως της παραχώρησης του Σάρλιτζα στην περιφέρεια. Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ που βρισκόταν στην προχθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκε θετικά στο αίτημα. Από κει και έπειτα τη σκυτάλη παίρνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εξασφαλίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και πρότυπο ιατρικό, θερμαλιστικό κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1933 σε επίσκεψη του τότε πρόεδρου του ΤΣΑΥ στη Μυτιλήνη είχε αναλάβει δεσμεύσεις το ταμείο να αξιοποιήσει αυτό το κόσμημα της Θερμής και βρισκόμαστε 82 χρόνια μετά για να γίνουν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα.

Ανοιχτές θα είναι Από την Δευτέρα όλες οι τράπεζες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

«Από Δευτέρα οι πολίτες στο γκισέ της τράπεζας μπορούν να κάνουν όλες τις δοσοληψίες» εξήγησε χαρακτηριστικά, θα γίνονται όλες οι συναλλαγές τονίζοντας ωστόσο ότι το όριο ανάληψης καταθέσεων θα παραμείνει στα 60 ευρώ ενώ από τη Δευτέρα και μετά θα λειτουργεί αθροιστικά. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται πρόβλημα λειτουργίας των θυρίδων. «Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει με τη θυρίδα του» εξήγησε ο κ. Μάρδας.

Τούρκοι επισκέπτες κατά χιλιάδες στα νησιά λόγω Μπαϊραμιού.

Χιλιάδες τούρκοι επισκέπτες φτάνουν στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο, από χθες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας με αφορμή τη γιορτή του Μπαϊραμιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελωνείου Χίου μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν φτάσει στη Χίο 1.173 άτομα, 42 οχήματα και 13 θαλαμηγοί από τη γείτονα χώρα. Στην αυξημένη αυτή κίνηση το τελωνείο της Χίου καλείται να ανταπεξέλθει με το ελάχιστο προσωπικό, και όπου όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος του κ. Γιαλούρης είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή στη Μυτιλήνη.

Κατά της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τάσσεται ο εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης και προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν τα καταστήματά τους κλειστά μεθαύριο 1η κυριακή, μετά την έναρξη των εκπτώσεων που βάση του σχετικού νόμου τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν. Να κρατήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους την ημέρα αυτή καλεί και ο εμπορικός σύλλογος Χίου ενώ ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα με απόφαση εμπορικού συλλόγου Σάμου.

Από Δευτέρα η επανεκκίνηση των εργασιών στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του λιμανιού του Αγίου Ευστρατίου, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας που οδήγησε στην έλλειψη πρώτων υλών και καυσίμων. Την διαβεβαίωση έλαβε από την ανάδοχο εταιρεία η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία συνοδευόμενη από τον Έπαρχο Λήμνου Βαγγέλη Γιαρμαδούρο και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ιπποκράτη Γουδέλλη πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί. Η κα. Καλογήρου, συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Κουτσουρίδη και Δημοτικούς Συμβούλους και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, τον καθαρισμό των ρεμάτων, έργα αγροτικής οδοποιίας καθώς και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός. Αμέσως μετά συναντήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου, οι οποίοι έθεσαν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως η λειτουργία του αγροτικού ιατρείου, η καθυστέρηση υλοποίησης του μεγάλου έργου «Άγιος Ευστράτιος Πράσινο Νησί» και η αντιμετώπιση της ακρίδας. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δρομολόγηση του πλοίου «Πήγασος», τόνισαν όμως ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση της δρομολόγησης και το χειμώνα. Η Περιφερειάρχης, δήλωσε ότι η υποστήριξη των μικρών νησιών αποτελεί προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή και δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στο έργο της δημοτικής αρχής.

Ξεκινησε χθες στο Μόλυβο το 4ο Διεθνές Lesvos Tango Meeting με την συμμετοχή διακεκριμένων παγκοσμίων δασκάλων, χορευτών και μουσικών από την Αργεντινή και όλο τον κόσμο.

Στο φεστιβάλ τάνγκο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιουλίου συμμετέχουν χορευτές από 11 χώρες, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα για μάστερς, σεμινάρια, παραστάσεις και μουσικές τάνγκο.

Δρόμοι για νέες συνεργασίες ανοίγονται μεταξύ Λέσβου και Ρωσίας.

Σε πλήρη εξέλιξη η πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, μαζί με το Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να συσφιχθούν οι σχέσεις της Λέσβου με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Με τη βοήθεια του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANGARDE, ο Δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αδελφοποίησης του Δήμου Λέσβου, με τον Δήμο του Καλίνινγκραντ, η περιοχή του οποίου είναι μια από τις πλουσιότερες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης επιστολή στον δήμαρχο Λέσβου απέστειλε ο δήμαρχος της ρωσικής πόλης:

«Πάντα στηρίζαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, ότι ο επόμενος χρόνος, το 2016, θα γίνει Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Θα γίνει έτος συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στον τομέα του πολιτισμού και του εμπορίου, και η συνεργασία ανάμεσα στις πόλεις μας θα δώσει μια νέα ώθηση στις παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας και τις χώρες μας», αναφέρει ο δήμαρχος του Καλίνιγκραντ εκτιμώντας ότι η καλή έκβαση των οργανώσεων στο Έτος Ελλάδας-Ρωσίας, θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες επαφές και θα συνδράμει στη δημιουργία νέων συνεργασιών.

Tη σύγχρονη όπερα του Lemnos Gallipoli Project, «Women in War- Γυναίκες στον Πόλεμο» θα φιλοξενήσει η Λήμνος αύριο Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας.

Το θέμα της όπερας, αφορά την εμπειρία τριών γυναικών, όπως η Κλαρίς, μία εθελόντρια νοσοκόμα από την Αυστραλία που ήρθε στη Λήμνο μαζί με άλλες 100 γυναίκες, η Γελίζ, μία μητέρα από την Τουρκία που αναζητά τον αγνοούμενο γιο της και η Πολυξένη, μια χήρα της οποίας ο άνδρας έχει σκοτωθεί στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο. Ουσιαστικός σκοπός αυτής της διεθνούς συνεργασίας καλλιτεχνών και επιστημόνων είναι να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, να φέρει πιο κοντά τους λαούς αυτών των τεσσάρων χωρών, αλλά και να αναγνωρίσει τους αφανείς ήρωες των πολέμων, τις γυναίκες.

Ο Δήμος Χίου, το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και η Ομηρική Ακαδημία, οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στον επικό ποιητή Όμηρο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει απαγγελίες από την Ιλιάδα το Σάββατο 18 Ιουλίου από τις 9.00 μ.μ. στη Δασκαλόπετρα.

Συνάντηση Γαληνού με τη νέα διοίκηση της ΕΟΔ.

Με την νέα διοίκηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Λέσβου, συναντήθηκε στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, καλή επιτυχία, καλή δύναμη και συνεχάρη θερμά όλα τα μέλη της Ε.Ο.Δ., για τις πολυποίκιλες δραστηριότητες τους, την προθυμία που δείχνουν, και την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απελθούσα Πρόεδρο, Ζωή Λειβαδίτου, μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στον εθελοντισμό στη Λέσβο, στην Ελλάδα και διεθνώς και έχει τιμηθεί και βραβευθεί με τις ύψιστες διακρίσεις. Η Πρόεδρος της ΕΟΔ Αντιγόνη Πιπεράκη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη βοήθεια που τους παρέχει ο Δήμος Λέσβου.

Το πανηγύρι του «Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή.

Ξεκινάει σήμερα στην Αγία Παρασκευή Λέσβου το μεγάλο πανήγυρη του ταύρου που διοργανώνει κάθε χρόνο εδώ και 200 χρόνια το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος» (το “Μεγάλο Ισνάφι” μέχρι το 1915). Το πανηγύρι αναβιώνει στη μνήμη του θαυματουργού Αγίου Χαραλάμπους «του Γέρου» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι και διεξάγεται στη μαγευτική τοποθεσία του «ΤΑΥΡΟΥ». Για τέσσερις μέρες η παράδοση, ο θρύλος και η θέρμη των κατοίκων του χωριού συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό σκηνικό.

Το θαύμα του Ταύρου περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Χριστόφας Δ. Χατζηγιάννης στο φυλλάδιο που εκδόθηκε με τίτλο “Το Πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου Θρύλοι – Ιστορία – Περιγραφή”.
“…Ανατολικά της Αγίας Παρασκευής απλώνεται το μεγάλο πευκοδάσος, το «Τσαμλίκι». Εκτείνεται πολύ, μέχρι το Μπαλτζίκι, τον Κυδώνα. Στο βορειοανατολικό τμήμα το Τσαμλικιού, που οι αρχαίοι το έλεγαν Μακιστο, στην πλαγιά του βουνού Ταύρος, χωμένο μέσα στα πεύκα, πάνω από μία πηγή, είναι το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Ανάμεσα στα ξέφωτα των πευκόκλαδων, βιγλίζει τη θάλασσα της Ανατολής και τις ακτές της Μικρασίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα το ξωκλήσι ήταν χάλασμα. Μια μάντρα με ξερολιθιά. Δεν το λειτουργούσε κανείς, γιατί οι Μπαλτζικιώτες Τούρκοι ήταν φοβεροί. Εκεί είχε το λημέρι του ένας Καπιώτης Τούρκος νταής, που λυμαινόταν την περιοχή. Οι Αγιαπαρασκευώτες τόξεραν. Εδώ έγινε το θαύμα που στάθηκε η αφορμή του πανηγυριού του Ταύρου, σύμφωνα με την πιο έγκυρη παράδοση.

Τότε, λοιπόν, ένας Αγιοπαρασκευώτης ζευγάς, που λεγόταν Μαλομύτης, έχασε το ταυρί του. Πήρε το δρόμο αναζητώντας τα ίχνη του, που έπεφταν στο Τσαμλίκι. ώρες πλανιόταν εκεί κι άθελά του πάτησε την απάτητη από πόδι Χριστιανικό περιοχή του Ταύρου. Αλλά ταυρί δεν φαινόταν. Απελπισμένος, μουσκίδι στον ιδρώτα, ανέβηκε σε ένα ξέφωτο να θωρήσει τα γύρω. Και …να σου παρουσιάζεται μπρος του ένας καλόγερος ψηλός, ξερακιανός, με άσπρη γενειάδα. «Το ταυρί σου θα το βρεις εκεί» του λέει και του δείχνει πιο πέρα, κατά τον μαντρότοιχο, που ήταν το ξωκλήσι. Γυρίζει ο Μαλομύτης, να τον ρωτήσει ποιος είναι και πούθε έρχεται. Ο καλόγερος άφαντος… Του φωνάζει και τον καλεί… Τίποτα. Κάνει τότε το σημείο του Σταυρού και τραβά κατά τη μάντρα. Είδε το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και κατάλαβε πως ο καλόγερος ήταν οπτασία θεϊκή, ήταν ο Άγιος… Φρίκη και ρίγος τον κατέλαβε, πέφτει γονατιστός και προσκυνά τη Χάρη του. Κοιτάζει τριγύρω. Ερημιά! Ταυρί πουθενά. Ο Μαλομύτης γαλήνεψε κι έκανε κατά τη πηγή, δυο βήματα πιο κάτω, να ξεπλύνει τον ιδρώτα και να δροσίσει το στόμα του. Μα έτσι καθώς σκύβει στην πηγή, παίρνει η ματιά του καταντίκρυ, πιο πίσω από το ξωκλήσι τον Τούρκο νταή, το λήσταρχο της περιοχής, αγριάνθρωπο, με τη κουμπούρα στο χέρι. Κι ο Τούρκος, καθώς ανταμώθηκαν οι ματιές τους, έσυρε φωνή «Έλα δω, ρε γκιαούρη…».

Ο Μαλομύτης τρομαγμένος, με ξερό λαρύγγι, πλησίασε. «Τι γυρεύεις εδώ», του κάνει ο Τούρκος. Το και το αφέντι, του απαντά και του λέγει για το χαμένο ταυρί. «Το ταυρί σου το ‘χω γω, κι έλα να στο δώσω, κι έχε χάρη σ’ αυτόν τον Άγιο προσκυνάς καημένε… Τρεις φορές σ’ έβαλα σημάδι, όταν ήσουν γονατιστός στο μαντρί, μα και τις τρεις σ’ έχανα από μπρος μου την ώρα που ‘ταν να σου ρίξω. Σ’ έκρυβε αυτός ο Άγιός σου… Πάρε λοιπόν το ταυρί και σύρε στο χωριό σου. Μα να ξανάρθεις να γιορτάσεις εδώ τον Άγιο που σε γλύτωσε…».”

Από το ιστορικό υλικό του Γεωργικού Σωματείου Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος»

Πηγή: ΕΡΑ Αιγαίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος