Φωταγωγήθηκαν για πρώτη φορά οι Σουλιώτισσες στο Μνημείο του Ζαλόγγου

Για πρώτη φορά, το «Μνημείο του Ζαλόγγου», ως μοναδικό δημόσιο μνημείο αφιερωμένο στη γυναίκα και στη συμβολή της Ελληνίδας στον Αγώνα για την Ελευθερία, φωταγωγείται από τον Δήμο Πρέβεζας, στα πλαίσια της καμπάνιας Orange the World.

Στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το «Μνημείο του Ζαλόγγου» κηρύχθηκε ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργημένο σε έναν τόπο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας για την Ελλάδα. Η αποπεράτωση του μνημείου, που δημιουργήθηκε in situ στο όρος Ζάλογγο, αποτελεί έως σήμερα κατασκευαστικό άθλο για την Ελλάδα του 1960, με διαστάσεις 18 μ. μήκος x 15 μ. ύψος. 

Στην παγκόσμια καμπάνια Orange the World, φωταγωγώντας εμβληματικά γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου, συμμετέχει το ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, το ΦιλοθέηςΨυχικού και  Πρέβεζας, αλλά και τον όμιλο EMAAR Misr, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το παγκόσμιο κίνημα MeToo απέκτησε φωνή και στην Ελλάδα. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στις ηρωίδες Σουλιώτισσες που η θυσία τους ενέπνευσε και συγκίνησε πολλούς Ευρωπαίους προσφέροντας βήμα στο κίνημα του φιλελληνισμού. Αυτό το μνημείο ας θυμίζει σε κάθε Έλληνα την αυτοθυσία των ηρωίδων και ας γίνει σύμβολο για να τιμήσει ο καθένας μας τη γυναίκα, τη μάνα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη που έχει στη ζωή του”, αναφέρει ο Νίκος Θεοδωρίδης, διευθυντής του Ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου, με αφορμή τη φωταγώγηση του μνημείου του Ζαλόγγου.

φωτογραφία: © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος