Ήπειρος: “Iχνηλατώντας το ΄21” – “Η μάχη του Πέτα” (audio)

O Φιλελληνισμός υπήρξε ένα φαινόμενο καταλυτικής σημασίας για την τελική έκβαση του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Δεν ξεκίνησε με αφορμή την Επανάσταση, έχει ρίζες στο χρόνο και προήλθε από τις διανοητικές και πνευματικές αναζητήσεις στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, σε μια περίοδο με έντονες επιρροές από τον Διαφωτισμό.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στην Ευρώπη εμπνεύστηκαν από την ελληνική αρχαιότητα, δημιούργησαν μια συμπάθεια στους ευρωπαϊκούς λαούς για τον υπόδουλο ελληνισμό και σε συνάρτηση με το κίνημα του ρομαντισμού επαναστατικοποίησαν τις συνειδήσεις των Ευρωπαίων προς όφελος των Ελλήνων.

Ήπειρος: “Iχνηλατώντας το ΄21” – “Η μάχη του Πέτα” (audio)Ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Νίκος Αναστασόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων, στον Παναγιώτη Τζόκα και αναφέρθηκε στη Μάχη του Πέτα, η οποία έλαβε χώρα κατά το δεύτερο έτος της επανάστασης, στις 4 Ιουλίου του 1822, στο χωριό Πέτα, 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας.

Εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι Έλληνες αγωνιστές, συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων, και ο οθωμανικός τακτικός στρατός συνεπικουρούμενος από σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών. Η έκβαση της μάχης απέβη ολέθρια για την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ήπειρο και για την περαιτέρω ενδυνάμωση του φιλελληνικού κινήματος.

Ήπειρος: “Iχνηλατώντας το ΄21” – “Η μάχη του Πέτα” (audio)

Παραγωγή- Επιμέλεια: Παναγιώτης Τζόκας
Τεχνική επιμέλεια: Eλένη Στεργιοπούλου, Κώστας Σολωμός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος