“Επιχείρηση” διάσωσης της εμβληματικής αμπελιτσιάς

Η εμβληματική και απειλούμενη με εξαφάνιση αμπελιτσιά, ένα από τα δύο ενδημικά δέντρα της Κρήτης και μέχρι πρόσφατα το μοναδικό, είναι στο επίκεντρο τριετούς προγράμματος, που έχει ως στόχο την διάσωση και διατήρησή της. Η αμπελιτσιά, που φύεται μόνο στους ορεινούς όγκους της Κρήτης, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων, παλιότερα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της παραδοσιακής κρητικής κατσούνας. Κάτι που πλέον έχει απαγορευθεί, ως ένα από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την διάσωσή της.
Το πρόγραμμα «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2019-2021» συντονίζει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η υπεύθυνη του προγράμματος, τεχνολόγος γεωπόνος του ΜΑΙΧ Ηλέκτρα Ρεμούνδου, η αμπελιτσιά, με ιστορία δύο εκατομμυρίων ετών στην Κρήτη, σήμερα μετρά στο νησί 300.000 άτομα, από τα οποία μόλις το 20% είναι σε δενδρώδη μορφή. Τα υπόλοιπα θάμνοι που, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης δεν αναπτύσσονται. Εκτός από την υπερβόσκηση απειλείται και από την κλιματική αλλαγή, αλλά και από τις τοπικές καιρικές συνθήκες, που συμβάλλουν τόσο στον αριθμό τους όσο και στην μορφολογία τους κατά τόπους.
Για την διάσωσή της ήδη έχουν γίνει στοχευμένες περιφράξεις, όπου μελετώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες φύεται και αναπτύσσεται. Επίσης, σε περιοχή των Χανίων, έχει ήδη δημιουργηθεί φυτεία, από την οποία, σύμφωνα με την κ. Ρεμούνδου, σχεδιάζεται στο μέλλον να κατασκευάζονται πιστοποιημένες κρητικές κατσούνες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώνονται ακόμη εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Έτσι, αύριο στις 7:30 το απόγευμα, στην ταβέρνα Ομαλός, στην Κάτω Σύμη Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Αμπελιτσιά: το απειλούμενο, ενδημικό δένδρο της Κρήτης». Την εκδήλωση διοργανώνουν το ΜΑΙΧ και η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος