Πρωτοβουλία, μέσω της οποίας άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν και ταυτόχρονα να μοιραστούν ποσότητες ελαιολάδου, αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου.
Παράλληλα από το ελαιόλαδο που θα συγκεντρωθεί, μεγάλη ποσότητα θα μοιραστεί δωρεάν στους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος διαθέτει ακίνητο, γνωστό και ως «μετόχι Γρυλλιωνάκη», με περίπου 1.300 ελαιόδεντρα που φέτος έχουν βεντέμα.
Η Δημοτική Αρχή αναζήτησε τον καλύτερο δυνατό τρόπο συλλογής και αξιοποίησης του ελαιοκάρπου και κατέληξε στην πρόταση συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, τα κύρια σημεία της οποίας έχουν ως εξής:
Η ΔΕΠΑΝΑΛ θα προσλάβει για την συγκομιδή άτομα, τα οποία θα υποδείξει η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, από τους στηριζόμενους στα προγράμματά της.
Τα άτομα αυτά θα αμειφθούν κανονικά με ημερομίσθιο και θα μοιρασθούν ως bonus το 15% του ελαιολάδου το οποίο θα παραχθεί από τον καρπό που θα μαζέψουν, ενώ απώτερος στόχος είναι να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας κοινωνικής επιχείρησης.
Η ΔΕΠΑΝΑΛ θα κρατήσει όσο ελαιόλαδο αντιστοιχεί στην δαπάνη της συλλογής του ελαιοκάρπου, και το υπόλοιπο θα διατεθεί σε συμπολίτες που το έχουν ανάγκη, πάντα σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Η σχετική εισήγηση ψηφίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε δια περιφοράς, και πλέον μπαίνει στην φάση της υλοποίησής της.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός: «Αξιοποιούμε την περιουσία του Δήμου, κάνοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, στηρίζοντας και ενεργοποιώντας τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος διαθέτει πολλά ακόμα ελαιόδεντρα και σε άλλες περιοχές, ακόμα και εκτός νομού Ηρακλείου, τα οποία θα αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο, πάντα με στόχο να ωφεληθούν οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος