Η τσικουδιά, ένα εμβληματικό προϊόν της Κρήτης, συνδεδεμένο άμεσα με την παράδοση και τον φιλόξενο χαρακτήρα του νησιού, αλλά και με την τοπική οικονομία, θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η σημερινή σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων κρίθηκε αναγκαία μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το νέο θεσμικό καθεστώς για την παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος που φέρνει τα πάνω – κάτω για τους διήμερους, ο οποίοι φαίνεται να κερδίζουν στα “σημεία” σε ό,τι αφορά την διαδικασία της παραγωγής και στην φορολόγηση, αλλά να χάνουν το δικαίωμα της εμπορικής χρήσης του όρου “τσικουδιά”.
Όλες οι διαστάσεις του θέματος θα τεθούν σήμερα, στις 4 το απόγευμα, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της διοίκησης της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, εκπροσώπων των Συλλόγων Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς του νησιού και άλλων άμεσα εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ζητούμενο της σημερινής σύσκεψης είναι να εξεταστεί το θέμα από μηδενική βάση, χωρίς αποκλεισμούς, με στόχο να δημιουργηθεί και να κατατεθεί νέος φάκελος στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, με τον οποίο θα διασφαλίζονται όχι μόνο η εμπορική χρήση του παραδοσιακού αποστάγματος της Κρήτης , αλλά και οι όροι παραγωγής του καθώς και η δυνατότητα τυποποίησής του από τους διήμερους, δηλαδή τους μικρούς παραγωγούς – αμπελουργούς. Άλλωστε, όπως τόνισε ο ίδιος, η παραγωγή και διάθεση της τσικουδιάς ως παραδοσιακού προϊόντος αποτελεί ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο για τους αμπελουργούς. “Η δυνατότητα παραγωγής, τυποποίησης και διακίνησης της τσικουδιάς από τους διήμερους όχι μόνο δεν θα πρέπει να χαθεί, αλλά θα πρέπει να κατοχυρωθεί, με την τήρηση, βεβαίως, των υγειονομικών όρων” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τα περίφημα καζανέματα είναι από τις πιο λαοφιλείς και διακριτές για τον τοπικό χαρακτήρα τους κοινωνικές δραστηριότητες στο νησί, αφορμή για γλέντια που συνοδεύονται από τοπικά εδέσματα, κρητική μουσική και τραγούδι, ενώ τα ρακοκάζανα αποτελούν επισκέψιμους χώρους και τα κεράσματα με τσικουδιά καθημερινή συνήθεια που σηματοδοτούν τον φιλόξενο χαρακτήρα των κρητικών απέναντι σε επισκέπτες και τουρίστες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος