Πανεπιστήμιο Κρήτης: Νέο “όπλο” στην ανίχνευση επερχόμενων ιών εγκαινιάστηκε σήμερα

Ένα σταθερό πυλώνα δημόσιας υγείας που αναβαθμίζει τις διαγνωστικές δυνατότητες του  Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας απέκτησε σήμερα και επισήμως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για τη Μονάδα Διάγνωσης που εγκαινιάστηκε σήμερα στο πιο ταχέως αναπτυσσόμενο εργαστήρι της Ιατρικής Σχολής, μια που η πανδημία το “ανάγκασε” να τρέξει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας κ. Γιώργο Σουρβίνο, οι αυξημένες ανάγκες του τουρισμού από το καλοκαίρι του 2020 έκαναν το εργαστήριο να πραγματοποιήσει άλματα στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, αφού “μπήκε γρήγορα στη μάχη, εισάγοντας νέες τεχνολογίες και εφαρμόζοντας στοχευμένη γονιδιωματική αλληλούχιση στα κρούσματα της Κρήτης”. Σύντομα, όπως λέει ο κ. Σουρβίνος, το εργαστήριο σύντομα αναγνωρίστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο ως ένα κέντρο γρήγορης ανίχνευσης μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, το εν λόγω εργαστήριο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ιολογίας, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες που το στελεχώνουν να λαμβάνουν μέρος σε κοινές ευρωπαϊκές δράσεις.

Η νέα εργαστηριακή μονάδα που εγκαινιάστηκε σήμερα διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που της δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται πλήρως σε κάθε είδους αναδυόμενες ιογενείς λοιμώξεις που θα χρειάζεται εφεξής να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος, “η πανδημία έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη προβλεπτικών μοντέλων και την πιθανότητα εμφάνισης νέων απειλητικών παθογόνων για την ανθρωπότητα. Η Κλιματική Αλλαγή μεταβάλει ραγδαία τις περιβαλλοντικές συνθήκες και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες ιογενείς λοιμώξεις. Η νέα Μονάδα Διάγνωσης θα αποτελεί πλέον μιας στρατηγικής σημασίας δομή και ένα σημείο διεπιστημονικής συνεργασίας διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές προκλήσεις και να συνεργαστεί με τους Φορείς της Κρήτης για την έγκαιρη ενημέρωση και πρόληψη υγειονομικών κρίσεων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος