Καλαμάτα: Παρουσίαση της εφαρμογής «Extrema Global»

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη στο γραφείο δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, με αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή «Extrema Global».

Πρόκειται για καινοτόμα εφαρμογή που αφορά στην αντιμετώπιση των καυσώνων αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Η απόφαση για την ένταξη της Καλαμάτας στην εν λόγω εφαρμογή ελήφθη από το Δήμαρχο, υιοθετώντας πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Καλαμάτας, Βασίλη Κοσμόπουλου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Δήμαρχο και τον κ. Κοσμόπουλο, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Αναστάσιος Σκοπετέας, και ο ειδικός συνεργάτης για θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, Φώτης Ασημακόπουλος, υπήρξε παρουσίαση της εφαρμογής και των δυνατοτήτων που μέσω αυτής μπορούν να αναπτυχθούν, από τη Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου και τον Δημήτρη Αναστόπουλο, συνεργάτη της «Extrema Global».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα εντασσόμενη στο «Extrema Global» καθίσταται μόλις η πέμπτη μετά την Αθήνα, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Ρότερνταμ Ευρωπαϊκή πόλη που θα χρησιμοποιεί την εν λόγω εφαρμογή.

Τι είναι το «Extrema Global»

Το «Extrema Global» είναι μία εφαρμογή για smartphone η οποία χρησιμοποιώντας μετεωρολογικά δεδομένα για συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα, παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, σχετικά με τις απειλές υγείας τις σχετιζόμενες με τη ζέστη. Ειδικότερα ο κορμός αποτελείται από μια πλατφόρμα διαχείρισης για την πόλη και από μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο η οποία παρέχει τις πληροφορίες στους πολίτες.

Αυτές είναι η εκτίμηση του θερμικού ρίσκου στη θέση του χρήστη, πού βρίσκονται δροσερά σημεία γύρω του (κλιματιζόμενες αίθουσες, πάρκα, σκιεροί δρόμοι, σιντριβάνια και πολλά άλλα) και πού υπάρχει νερό (π.χ. δημόσιες βρύσες, πηγές κλπ.). Μπορούν να φαίνονται νοσοκομεία και ιατρεία για την αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση έντονης δυσφορίας ενώ ταυτόχρονα δίνονται οδηγίες/ συμβουλές για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Επίσης προτείνονται δροσερές διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες. Είναι διαθέσιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη βέλτιστη κατανομή των δροσερών σημείων και βρυσών στην πόλη με βάση κριτήρια που θα ορίσει ο Δήμος.

Η εφαρμογή αυτή ως καινοτόμα αναφέρεται στη ενημερωμένη έκδοση (2021) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Ευρωπαϊκή – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Θερμότητας και Υγείας, στην εργαλειοθήκη της εκστρατείας #HeatSeason του Ατλαντικού Συμβουλίου, από το Adrienne Arsht – Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Rockefeller και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος