Kαλαμάτα: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του “Μνημείου Φωτός” – Ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τα σχέδια του «Μνημείου Φωτός», το οποίο δημιούργησε ο εικαστικός Παναγώτης Λαμπρινίδης και πρόκειται να τοποθετηθεί στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, παρουσιάστηκαν χθες, Δευτέρα.

Τα αναλυτικά σχέδια, τις ογκομετρικές μακέτες, τα αναπτύγματα και τις λεπτομέρειες του έργου το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου προς τον δήμο, παρουσίασε ο ίδιος ο δημιουργός Παναγιώτης Λαμπρινίδης, ο οποίος είναι και ο διευθυντής του Εικαστικού Σχολείου της δημοτικής επιχείρησης “Φάρις”.

Στο κείμενο που συνοδεύει τα σχέδια του «Μνημείου Φωτός» ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρει:

«Επίπονα τα δύο τελευταία χρόνια έχω εστιάσει τη δημιουργική μου δράση στη μελέτη της ολοκλήρωσης της μνημειακής γλυπτικής μου εγκατάστασης με τίτλο ‘ΜΝΗΜΕΙΟ ΦΩΤΟΣ’ για την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μνημείο της ιστορίας μας, ύψους 3,4 μ. πλάτους 6,84 μ., από μέταλλο, λευκό μάρμαρο και φωτογλυπτικά στοιχεία, ανθεκτικό στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.
Η χωροθέτηση αυτού του σημαντικού έργου έχει ως σκοπό να σηματοδοτήσει το νέο πρόσωπο της Καλαμάτας, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, που αποτελεί εφαλτήριο ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Παράλληλα, αυτό το έργο θα προκαλεί τη μνήμη ως πηγή φωτός για την ανθρωπότητα, αφού η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε, με αναίμακτο και υποδειγματικό τρόπο, στην οποία συστάθηκε η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων και με την ευθύνη της πόλης από την οποία εκδόθηκε η ‘Προειδοποίησις προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς’, το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο του Αγώνα.
Ο Δήμος Καλαμάτας παρουσιάζοντας αυτό το έργο, προβάλει τη σημασία της σύγχρονης γλυπτικής και του ρόλου της στο δημόσιο τοπίο και τονίζει την ιστορική και την σύγχρονη πλευρά της πόλης μας».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του μνημείου προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Λαμπρινίδης ανέπτυξε τη σκέψη του και ανέλυσε την καλλιτεχνική ιδέα του, ενώ για το έργο μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις, Παντελής Δρούγας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Στάθης Γυφτάκης, και η πρόεδρος της Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων και μέλος της Επιτροπής για τους επετειακούς εορτασμούς, Αντωνία Παυλάκου.

Χθες βράδυ πάντως προκλήθηκε ένταση κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Βασίλη Κοσμόπουλου τέθηκε το αίτημα να γνωμοδοτήσει σχετικά το σώμα. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τη δημοτική πλειοψηφία με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε έντονα η πρωτοτυπία της έμπνευσης για το συγκεκριμένο έργο που προσομοιάζει με ανάλογο άγγλου καλλιτέχνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος