Καλαμάτα: “Θετικά” αξιολογεί η ΑΣΚΤ το “Μνημείο Φωτός” – Αντίθετη άποψη από το Εικαστικό Επιμελητήριο

Δύο γνωμοδοτήσεις στις οποίες το “Μνημείο Φωτός” του εικαστικού Παναγιώτη Λαμπρινίδη χαρακτηρίζεται ως «μοναδική περίπτωση» και οι οποίες υπογράφονται από τον Κοσμήτορα της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών” καθηγητή Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Δημήτρη Ζουρούδη, έφτασαν στο δήμο Καλαμάτας σε μία προσπάθεια να διακριβωθεί η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου έργου το οποίο και πρόκειται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις: «το “Μνημείο Φωτός” εμπεριέχει τη δυναμική της πρωτοτυπίας που χαρακτηρίζει κάθε ουσιαστική συμβολή στην καλλιτεχνική δημιουργία», ότι «αποτελεί μια μοναδική περίπτωση μνημείου στον ελλαδικό χώρο αλλά και ευρύτερα» καθώς και πως «αναπτύσσει ένα γλυπτικό στοχασμό με αυθεντικότητα και πρωτοτυπία».
«Ο Λαμπρινίδης ωστόσο δεν “αντιγράφει”, αλλά μεταμορφώνει την τεχνική δυνατότητα (σ.σ. προγενέστερων καλλιτεχνών) σε πρωτόφαντη εκφραστική λύση, ως εάν το φως εκκινεί από την καθημερινότητα και διαπραγματεύεται την διαχρονία», σημειώνει η ανακοίνωση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
«Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης ενσωματώνει στο έργο του τον διάλογο με τις σύγχρονες προσεγγίσεις αλλά και με την διαχρονική χάραξη κειμένων σε υλικά όπως το μάρμαρο ή ο γρανίτης τουλάχιστον από την αιγυπτιακή τέχνη έως τις μέρες μας. Από αυτήν την άποψη το “Μνημείο Φωτός”αποτελεί μια πρότυπη καλλιτεχνική πρόταση που διαπραγματεύεται τη διαχρονία της γραφής», τονίζεται από την άλλη πλευρά και στην ανακοίνωση της Σχολής Καλών Τεχνων της Θεσσαλονίκης.

Να θυμίσουμε πάντως πως σε ανακοίνωσή του πριν κάποιες ημέρες το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών ενημερώνει τόσο το δήμο Καλαμάτας όσο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου πως η τοποθέτηση του εν λόγω γλυπτού «δεν θα πρέπει να γίνει» καθώς αποτελεί απομίμηση έργου του αμερικανού γλύπτη Jin Sanborn το οποίο βρίσκεται στο επιτελείο της CIA στο Langley της Virginia, με τον φορέα να θέτει ακόμα και ερωτήματα για την απευθείας ανάθεση που έγινε από το δήμο Καλαμάτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος