Συνεχίζεται η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας

Κατηγορηματικός ως προς την ορθότητα της πρόσφατης απόφασής του σχετικά με το ΠΟΠ Καλαμάτα, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή επίκαιρης ερώτησης για τους νέους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας σε σχετική αναφορά του βουλευτή Μεσσηνίας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, τόνισε για μια ακόμα φορά πως η επίμαχη απόφασή του κινείται στην κατεύθυνσης της υποχρέωσης που έχει ένας υπουργός να προστατέψει το εθνικό προϊόν, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προστασία των ΠΟΠ και μη ΠΟΠ προϊόντων. Στη δευτερολογία του ο κ. Λαμπρόπουλος αναρωτήθηκε γιατί κυρίως δίνεται η δυνατότητα στις τρίτες χώρες με το Kalamata Olives να εξάγουν το προϊόν μας και να παραποιούν δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά, και επισήμανε πως η Μεσσηνία επιθυμεί την επέκταση του ΠΟΠ με την ένταξη και άλλων νομών και όχι να το καταργήσει.

Την ίδια στιγμή σε σκληρή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας υποστηρίζει, πως η απόφαση Γεωργαντά «υπονομεύει το μέλλον της καλλιέργειας ελιάς Καλαμών σε ολόκληρη την Ελλάδα» και ζητεί ακύρωση της απόφασης και ανάκληση της συνωνυμίας με νέα προσφυγή στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή της Λακωνίας –όπως σημειώνει στην ανακοίνωση- υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός Πανελλήνιου Μετώπου Παραγωγών Ελιάς Καλαμών, για μια βιώσιμη εθνική στρατηγική που θα περιφρουρήσει το μέλλον της επιτραπέζιας Ελιά Καλαμών και των αγροτικών νοικοκυριών που την καλλιεργούν.

Στον αντίποδα, πέντε συνεταιρισμοί από την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία, την Αρκαδία και τη Φθιώτιδα, με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που «έλυσε το πρόβλημα με την ονομασία Kalamata Olives και ζητούν ειλικρινή διάλογο με όλη την αλυσίδα με τον ΣΥΜΕΠΟΠ και τους παραγωγικούς φορείς. Οι συνεταιρισμοί υποστηρίζουν πως η απόφαση Γεωργαντά ομαλοποιεί την εγχώρια αγορά της Ελιάς Καλαμών σε μια ελαιοκομική χρονιά που η παραγωγή είναι ποσοτικά αυξημένη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος