Καστοριά: Ξεκινούν τα Ραγκουτσάρια

Τα Ραγκουτσάρια, το περίφημο Καστοριανό Καρναβάλι αναβιώνει  ανήμερα των Θεοφανείων  στην Καστοριά, σκορπώντας κέφι σε ολόκληρη την πόλη, καθώς κατά δεκάδες οι μεταμφιεσμένοι τριγυρνούν στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας. Το έθιμο διαρκεί τρεις ημέρες 6, 7 και 8 Ιανουαρίου.

Καστοριά: Ξεκινούν τα Ραγκουτσάρια

Το όνομα και η καταγωγή του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρεςμας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores= ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος.

Το πρόγραμμα  του Δήμου Καστοριάς για το τριήμερο των Ραγκουτσαριών  είναι :

– Τετάρτη 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια (μετά τον αγιασμό των υδάτων, 11:30π.μ.). Ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στην πλατεία Δαβάκη σε όλα τα παιδιά, συνοδευόμενος από χαρούμενους ρυθμούς παραδοσιακής μπάντας, από τον σύλλογο   «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού “ΤA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ”».
– Τετάρτη 6 Ιανουαρίου Θεοφάνεια& Πέμπτη 7 Ιανουαρίου  Αϊ-Γιαννιού. Τα μπουλούκια “Ραγκουτσαριών” από νωρίς το απόγευμα ξεχύνονται σε όλους τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης, με λαϊκές ορχήστρες σε Καστοριανούς παραδοσιακούς ρυθμούς και ξέφρενο αδιάκοπο χορό.
– Παρασκευή 8 Ιανουαρίου Πατερίτσα. Αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ημέρα αυτή με την παρέλαση των Ραγκουτσαριών στην οδό Μητροπόλεως (Τσαρσί), με ώρα έναρξης 14:00.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος