Κέρκυρα: Τα κόμματα για την επέτειο της 21ης Απριλίου

Συμπληρώνεται σήμερα μισός αιώνας από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η μνήμη και η ανάλυση των συνθηκών που οδήγησαν στη δικτατορία καθώς και η κατανόηση κάθε σύγχρονης μορφής του φασισμού καθίστανται όλο και πιο επίκαιρες. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σήμερα στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για την ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «Μέσα σε μια Ευρώπη που συνθλίβεται από την ασκούμενη πολιτική της λιτότητας, η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών και αντιδραστικών δυνάμεων και την ίδια στιγμή επιχειρεί να αμφισβητήσει τη λαϊκή βούληση, η νικηφόρα αντίσταση του ελληνικού λαού με την οποία μπήκε τέλος στην μαύρη επταετία, αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για τις σύγχρονες μάχες».

Η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Βάκη, στο μήνυμα της αναφέρει ότι «οι εχθροί της Δημοκρατίας είναι η φτώχεια, η λιτότητα και η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που γεννούν ακροδεξιά μορφώματα, ξενοφοβία, ρατσισμό και μισαλλοδοξία.  Ας γίνει η σημερινή μαύρη επέτειος υπόμνηση ότι ο αγώνας για την πραγμάτωση και θωράκιση της Δημοκρατίας είναι διαρκής. Να μην ξεχνούμε οι νεότεροι. Διότι τα κηρύγματα μίσους, ο σκοταδισμός, τα εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα, οι αντεπιθέσεις μιας εθνικοφροσύνης που κάλυπτε επιμελώς ένα «ψεύδο-ευρωπαϊστικό» λούστρο, οι νοσταλγοί της χούντας και οι ιδεολογικοί απόγονοι του φασισμού πληθαίνουν επικίνδυνα, ασελγώντας στην ιστορική μνήμη και προσπαθώντας να αποκαθηλώσουν τους αγωνιστές της αντίστασης και τη Μεταπολίτευση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο Twitter γράφει: «21 Απριλίου 1967: Δεν ξεχνάμε. Η ελευθερία είναι η σημαντικότερη αξία. Παντού και πάντα.

Η  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, υπογραμμίζει: «Γνωρίζουμε ότι μόνο η γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία»

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, στην χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού καυτηριάζει την απουσία της ιστορικής αναφοράς στα σχολεία για τα εγκλήματα που συνέβησαν πριν από 50 χρόνια στη χώρα. Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην Κέρκυρα Θόδωρος Παπαβλασσόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στο σταθμό μας, τόνισε την ανάγκη να γνωρίζουμε και να μελετάμε την ιστορία μας.

Στις σημερινές ιδιαίτερα κρίσιμες ιστορικές στιγμές που ζει ο Ελληνισμός, χρέος όλων μας – και πρωτίστως του πολιτικού κόσμου – είναι με σοβαρότητα να διαφυλάξουμε αυτό το πρόταγμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για την όσο το δυνατό ταχύτερη έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και παράλληλα να μην επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του φασισμού να απαξιώνουν συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς αναφέρουν οι ΑΝΕΛ.

 

Η  Ένωση Κεντρώων αναφέρει: «Στην 21η Απριλίου του ’67 κάποιοι επίορκοι αξιωματικοί κατέλυσαν την δημοκρατία στην Ελλάδα, επί επτάμισι χρόνια η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι.

Κάθε είδος φασισμού είναι απεχθές τονίζει ο καθηγητής στο Παρίσι Δημοσθένης Δαββέτας, υποψήφιος με το κόμμα της ΝΔ στην Κέρκυρα στις προηγούμενες εκλογές, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας ότι το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα στα Ηλύσια Πεδία ήταν μια μορφή φασισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος