Κέρκυρα: Αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

To Ιόνιο συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που θα ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Το θέμα έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις τοπικές κοινωνίες, τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Οι συζητήσεις εντός και εκτός των τοπικών πολιτικών οργάνων, έχουν οριοθετήσει δύο απόψεις. Αυτούς που βλέπουν θετικά αλλά υπό όρους την εξόρυξη και αυτούς που τίθενται ενάντια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων πριν πέντε περίπου χρόνια είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για την αποδοχή της περιβαλλοντικής μελέτης, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Παρατηρητηρίου που θα επιβλέπει την εξόρυξη και θα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, καθώς και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων προστασίας μαζί με ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με μέρος των κερδών της εξόρυξης. Οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει δεκτές από την κεντρική πολιτεία.

Η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα ήταν τον Νοέμβριο του ’19 στην Κεφαλονιά. Εκεί, οι 4 Δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κατέθεσαν ψηφίσματα κατά της εξόρυξης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το Ιόνιο αποτελεί μια σεισμογενή περιοχή και τυχόν ατύχημα θα έπληττε καίρια το περιβάλλον αλλά και την τουριστική οικονομία του τόπου η οποία δεν θα μπορούσε να συμβιώσει με την εικόνα των εξεδρών εξόρυξης. Το σώμα τελικά είχε ταχθεί υπό όρους υπέρ της όλης διαδικασίας.

Η συζήτηση αναμένεται να αναζωπυρωθεί εκ νέου μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος