Κέρκυρα: Εγκρίθηκε το “master plan” των φρουρίων

Την είδηση ότι εγκρίθηκε το Master Plan των Φρουρίων έδωσε ο βουλευτής της ΝΔ Στέφανος Γκίκας με ανακοίνωση του ύστερα από συνάντηση που είχε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως αναφέρει, ολοκληρώθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την προστασία και την ανάδειξη του Παλαιού και Νέου Φρουρίου της Πόλεως της Κέρκυρας και το οποίο έλαβε τελική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στη δήλωση του ο βουλευτής ευχαριστεί την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, “γιατί μετά από την σημερινή έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, της μελέτης master plan των Φρουρίων της Πόλεως της Κέρκυρας, ανοίγει ο δρόμος για την επισκευή συγκεκριμένων τμημάτων τους και την περαιτέρω ανάδειξή τους”. Τονίζει ότι “η μελέτη αυτή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την περαιτέρω πολιτιστική αναβάθμιση και ανάδειξη των οχυρωματικών έργων της Κέρκυρας”.

Ανακοινώνει επίσης ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα η Υπουργός Πολιτισμού θα επισκεφτεί την Κέρκυρα για να γίνει η επίσημη παρουσίαση της μελέτης master plan των Φρουρίων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (260.000 Ευρώ) και την εκτέλεσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αλλά ο βουλευτής αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι είχε την ευκαιρία όλο το προηγούμενο διάστημα να παρακολουθεί από κοντά τα διάφορα στάδια της μελέτης και “πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πράγματι εκπληκτικό!”

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται: “Στην μελέτη του ΕΜΠ καταγράφονται οι ανάγκες, αλλά και οι δυνατότητες απόδοσης στους πολίτες και στους επισκέπτες των δύο μνημείων, του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου. Συστηματοποιούνται και ιεραρχώνται τα έργα και οι δράσεις για την ολοκληρωμένη προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Να σημειωθεί επίσης ότι το πρώτο έργο, το οποίο ήδη δρομολογήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, είναι η αποκατάσταση του Προμαχώνα των “Επτά Ανέμων”. Ακολουθεί η στερέωση των βραχωδών πρανών στο Παλαιό Φρούριο. Και τα δύο έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα βάζουμε πλώρη για την αποκατάσταση του παλαιού Βρετανικού Νοσοκομείου.”

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι χρήσεις που προβλέπονται σε όλα τα κτήρια θα είναι πολιτιστικού χαρακτήρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος