Κέρκυρα: Για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κάνει λόγο το πόρισμα για τον ΧΥΤΑ

Για παράβαση των εν ισχύ περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων κάνει λόγο το πόρισμα του τμήματος Περιβάλλοντος που πραγματοποίησε αυτοψία στο Τεμπλόνι στις 14/7 μετά από αίτημα του συλλόγου της περιοχής.

Σύμφωνα με το πόρισμα “εκφορτώνονται καθημερινά απορρίμματα στον χώρο λειτουργίας του δεματοποιητή, ο οποίος δεν διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση, δεν υπάρχει στεγάνωση του δαπέδου απόθεσης των απορριμμάτων, δεν είναι στεγασμένος με κατάλληλα στέγαστρα, δεν υπάρχει σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης των βροχοστραγγισμάτων, για την αποφυγή οιασδήποτε διαρροής στραγγιδίων στο έδαφος και στους υδάτινους αποδέκτες. Επίσης γινόταν διαβροχή των απορριμμάτων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, δημιουργώντας όμως τις συνθήκες πιθανής αύξησης του ρυθμού αποσύνθεσης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και της ποσότητας παραγωγής στραγγισμάτων. Τα παραπάνω συνιστούν παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους, των επιφανειακών και των υπογείων υδάτων”.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών διαπιστώνεται παράβαση των εν ισχύ περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των αποβλήτων ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις-παρατηρήσεις προς τον Σύνδεσμο που πρέπει άμεσα να προχωρήσει:

  • Στην κένωση του χώρου που προορίζεται για την κομποστοποίηση, από τα δέματα και τα απορρίμματα.
  • Στην απομάκρυνση των δεμάτων και των απορριμμάτων, που είναι τοποθετημένα σε χώρους μη αδειοδοτημένους, και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εξυγίανσης των χώρων αυτών.
  • Στην απομάκρυνση των απορριμμάτων και εξυγίανση του οδικού δικτύου πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.
  • Στην προσκόμιση του αρχείου καταγραφής για τα έτη 2019, 2020 (το οποίο επανειλημμένα έχει ζητηθεί αλλά ο Φορέας Διαχείρισης δεν ανταποκρίθηκε) και για το 1ο εξάμηνο 2021: α) των χημικών αναλύσεων των στραγγισμάτων (των εισερχομένων αποβλήτων και των επεξεργασμένων αντίστοιχα στην είσοδο και στην έξοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας), β) των χημικών αναλύσεων των υπογείων και των επιφανειακών υδάτων (στο ρέμα που διέρχεται του δυτικού ορίου του ΧΥΤΑ και στους υγροτόπους «Λίμνη Μπερτζάνου ή Μπρετάνου» και στο «εποχιακό τέλμα Τεμπλονίου») για την παρακολούθηση των αναφερομένων παραμέτρων στις ως άνω ΑΕΠΟ, συμπεριλαμβανομένων και των μετρήσεων για το βιοαέριο.
  • Στην προσκόμιση των αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων εισερχομένων – εξερχομένων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων, καθώς και των επεξεργασμένων λυμάτων/υγρών αποβλήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος