Την απάντησή της δίνει σήμερα η Περιφερειακή αρχή, με γραπτή ανακοίνωση, στην επερώτηση που κατέθεσε η παράταξη ΑΝΑΣΑ για την απένταξη του έργου κατασκευής προβλήτας προσέγγισης των πλοίων στο Λαζαρέτο.
Η Περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζει «άκρως υποκριτικό και καθυστερημένο το ενδιαφέρον της ‘ΑΝ.Α.Σ.Α.’, μετά από 3,5 χρόνια αδράνειας» και τονίζει ότι το έργο ήταν «εγκαταλελειμμένο στα πρόθυρα της απένταξης». Κάτω από αυτό τον κίνδυνο και ενόψει της απώλειας της χρηματοδότησης η Περιφέρεια αποφάσισε, όπως αναφέρει, να μεταφέρει τη χρηματοδότηση σε άλλο έργο και συγκεκριμένα στη «Διαμόρφωση προσβάσεων για ΑΜΕΑ σε επιλεγμένα σημεία του Παλαιού Φρουρίου και της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας».
Το βασικό πρόβλημα για την προβλήτα στο Λαζαρέτο ήταν η έλλειψη αδειοδοτήσεων, μελετών και προγραμματικών συμβάσεων με υπαιτιότητα του πρώην ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, σημειώνεται στην ανακοίνωση, και συμπληρώνεται ότι “ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Κωνσταντίνος Καποδίστριας «Λόγω της σημαντικότητας του έργου, προκειμένου να ενταχθεί και πάλι σε επόμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έχει ξεκινήσει επικοινωνία με την ΕΦ.Α. Κέρκυρας και με τον νέο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων».
Το έργο αρχικά προέβλεπε:
1. Κατασκευή πλωτής εξέδρας βαρέος τύπου
2. Κατασκευή ράμπας πρόσβασης ΑΜΕΑ από το λιμάνι έως το μουσείο
3. Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης περιβάλλοντος χώρου
4. Δράσεις ανάδειξης της νησίδας όπως “Μουσειολογική μελέτη και απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της”.
Οι επιπλέον αδειοδοτήσεις που χρειαζόταν το έργο στο Λαζαρέτο προκύπτουν από τον επίσημο χαρακτηρισμό του ως ιστορικού τόπου, που χρειάζεται ειδική προστασία. Επομένως, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν πρώτα να υπάρχουν οι σχετικές εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις (όπως Πολιτισμού και Ναυτιλίας) και μετά να βρεθεί χρηματοδότηση ένταξης του σημαντικού αυτού έργου.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος