Κέρκυρα: Η θέση της ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ για τα φράγματα

Για το θέμα του νερού στην Κέρκυρα δημοσιεύει τις θέσεις της η παράταξη ΕΚΚΙΝΗΣΗ ύστερα από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της με στελέχη της ΔΕΥΑΚ. Ο εκπρόσωπος της παράταξης Μάριος Μαγιολαδίτης δηλώνει την ανησυχία του ύστερα από τη συνάντηση και για το ζήτημα της επάρκειας του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα και για την κατάσταση του δικτύου.


Διατυπώνει αμφιβολίες για το αν η μελέτη που υπάρχει με αντικείμενο την κατασκευή των φραγμάτων είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ύστερα από 20 χρόνια και αν είναι επίκαιρη δεδομένης της κλιματικής αλλαγής.
H ΕΚΚΙΝΗΣΗ σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του βουλευτής της ΝΔ Σ. Γκίκα και ζητά να ενημερωθεί σχετικά με το αν έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη για τα φράγματα. Δηλώνει και θεωρητικά αντίθετη με τυχόν ιδιωτικοποίηση του έργου των φραγμάτων αλλά θέτει και ερωτήματα που προκύπτουν από την εμπειρία άλλων περιοχών όπου εγκαταλείφθηκαν αντίστοιχα έργα διότι δεν έδιναν κέρδη στους ιδιώτες τελικά.
Στην ανακοίνωση σημειώνει:
“Το πρώτο ζήτημα αφορά την επάρκεια των στοιχείων που θα μας βηθήσουν να εκτιμήσουμε αν το έργο των φραγμάτων θα είναι όντως αποτελεσματικό. Ποια ειναι τα υδρολογικά και μετεορολογικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι τα φράγματα θα συγκρατούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού; Η υπάρχουσα μελέτη αναφέρεται σε στοιχεία προηγούμενων δεκαετιών. Συνεπώς θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Διαφορετικά κάθε συζήτηση θα γίνεται επί φαντασιακών δεδομένων, χωρίς νόημα και ουσία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι το κόστος. Αν η κατασκευή των φραγμάτων, μαζί με τα συνοδά έργα, πλησιάζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε ο κ. Γκίκας, και αν σε αυτό προστεθεί και το ετήσιο κόστος συντήρησης τα μεγέθη φαντάζουν δυσθεώρητα. Συνεπώς η τιμή ανά κυβικό μέτρο νερού θα είναι σε αντίστοιχα αυξημένα επίπεδα για να υπάρξει και η κερδοφορία που θα κάνει δελεαστίκο το έργο για ιδιωτικά κεφάλαια σε περίπτωση υλοποιήσης μέσω ΣΔΙΤ. Στην τελική, αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος