Ναπ. Μαραβέγιας: Η εποχή της αβεβαιότητας για την οικονομία

Την εποχή της αβεβαιότητας βιώνει η οικονομία, γενικότερα, με βασικότερες αιτίες την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αυτό τονίζει ο καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Κέρκυρας.

Φυσικά όλες αυτές οι παράμετροι αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την ευαισθησία του τουριστικού κλάδου ο οποίος δείχνει να επηρεάζεται περισσότερο από ποτέ. Αυτό φαίνεται κυρίως στα νησιά όπου η εξάρτηση από τον τουρισμό είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν 90% της τοπικής οικονομίας κάθε νησιού.

Σε ότι αφορά στην αύξηση της τιμής στην ενέργεια ο καθηγητής τονίζει ότι αυτή έχει παρασύρει τις τιμές πολλών προϊόντων, με αυξήσεις που τελικά μένουν και δεν ακολουθούν τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Συνήθως, σημειώνει, ακολουθούν κινητοποιήσεις των συνδικάτων για αυξήσεις μισθών, πράγμα που επιφέρει πληθωριστικές τάσεις σε κάθε οικονομία. Δυστυχώς, σημειώνει, αυτή είναι η πραγματικότητα της ελεύθερης οικονομίας.
Το 2022 κλείνουν 20 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στο ευρώ. Ο κος Μαραβέγιας αποτιμώντας την 20ετη πορεία εκτιμά ότι τελικά ήταν μια θετική απόφαση. Ο Καθηγητής επισημαίνει ότι στη χώρα μας κατηγορήθηκε το ευρώ για την οικονομική κρίση, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Η πραγματική αιτία είναι τα ελλείμματα που επέτρεψαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις να υπάρχουν και οδήγησαν στην οικονομική κρίση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος