Στ. Γκίκας στην Διακοινοβουλευτική Ένωση: Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός

Επί του εκτάκτου θέματος, του πολέμου στην Ουκρανία, που τέθηκε προς συζήτηση στην 144η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) που διεξάγεται στη Nusa Dua της Ινδονησίας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων. 

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για μία απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και της Αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, όπως τόνισε, υπονομεύει την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη αυτού του πολέμου. Πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των όπλων», είπε χαρακτηριστικά. Η διεθνής κοινότητα απαιτεί η Ρωσία να τερματίσει όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις και να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος, ώστε να ξεκινήσουν ξανά η διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

«Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός τον 21ο αιώνα!», υπογράμμισε. Ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στις βίαιες ενέργειες κατά των αμάχων, τονίζοντας ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται μία ανθρωπιστική καταστροφή, που προκαλείται από τον ρωσικό στρατό. Σημείωσε ότι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 3,5 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, ενώ 10 – 12 εκατ. πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια εντός της χώρας. 

Ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην πολιορκούμενη Μαριούπολη και στις τραγικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τον βομβαρδισμό του Μαιευτηρίου της πόλης και πολλών δημοσίων κτηρίων.

Στην τοποθέτησή του ο Στέφανος Γκίκας μίλησε και για τους περισσότερους από 120.000 Έλληνες ομογενείς που ζουν στην περιοχή της Μαριούπολης εδώ και αιώνες. Έδωσε μάλιστα έμφαση στο γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ομογενών μας στην Μαριούπολη. Και παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις, «γινόμαστε όλοι μάρτυρες της καταστροφής και όσων άλλων συμβαίνουν στην Μαριούπολη», σχολίασε.

Σε ότι αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ο κ. Γκίκας εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας και διατήρησής τους, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία των αμάχων, όπως και η μεταφορά τους σε ασφαλέστερες περιοχές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του κάλεσε «την Ρωσία να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να μην γίνονται στόχοι οι άμαχοι».    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος