Στροφή προς την ανακύκλωση μετά την αλλαγή της τεχνολογίας του εργοστασίου

Στροφή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων επιβάλλει η νέα δημοπράτηση του εργοστασίου επεξεργασίας των σκουπιδιών.
Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, η οποία μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, το εργοστάσιο πλέον επιβάλλεται να είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδίδει μόνο 10% υπόλειμμα, “ίσως στην αρχή να είναι 20%”. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δέχεται τα απορρίμματα χωρίς να έχει προηγηθεί ανακύκλωση. Όμως πρέπει να αλλάξει γρήγορα η πολιτική περί ανακύκλωσης και να αυξηθεί το ποσοστό ανακυκλώσιμων στο άμεσο διάστημα.
Για το λόγο αυτό η κα Κράτσα θα θέσει το θέμα της ανακύκλωσης στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες δομές διαχωρισμού υλικών ανά ρεύμα, αποκομιδής και διάθεσης. Κατά συνέπεια θα αναζητηθούν όσα προγράμματα υπάρχουν διαθέσιμα προκειμένου οι δήμοι να επιτύχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανακυκλώσιμου υλικού.
Τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα σε 15 μέρες, όπως είπε, και θα περιλαμβάνουν μελέτη – κατασκευή του εργοστασίου.
Η χρηματοδότηση δε του εργοστασίου δηλώνει ότι είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα ΄21-΄27. Εδώ βέβαια μένει ασαφές αν πρόκειται για την ίδια χρηματοδότηση ή αν χάθηκε η παλιά και μπαίνει με καινούργια στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ζήτησε και έλαβε μέχρι σήμερα την προφορική δέσμευση να υπάρξει νέα χρηματοδότηση για νέα μεγάλη εργολαβία ύψους πάνω από 1 εκ ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Όπως εξήγησε σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη μια εργολαβία στην αποκατάσταση του Τεμπλονίου η οποία ανέρχεται στα 300.000. Είναι η παλιά εργολαβία του ΣΥΔΙΣΑ για την οποία μάλιστα, η περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήταν προγραμματισμένη να χρηματοδοτηθεί από τα ίδια έσοδα του ΣΥΔΙΣΑ αλλά ούτε και αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν και πρέπει να εξασφαλιστούν τώρα.
Όμως αυτή η εργολαβία δεν επαρκεί και για το λόγο αυτό ζήτησε νέα χρηματοδότηση μεγαλύτερη και η οποία θα δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και θα είναι ύψους 1,2 εκατ.
Όπως τόνισε, στη διαμόρφωση του νέου ανάγλυφου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υπάρχει πλέον η άδεια του Υπουργού και θα τοποθετηθούν στο χώρο της αποκατάστασης τα δέματα που σήμερα είναι διασκορπισμένα σε γειτονικά οικόπεδα και μολύνουν το περιβάλλον. Επιπλέον, σημείωσε, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών σε όμορα οικόπεδα στα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί μεμβράνες με ευνόητα αποτελέσματα το περιβάλλον και πρέπει να απομακρυνθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος