ΣΒΑΚ: Ανάγκη να περιοριστεί η κίνηση των οχημάτων στην πόλη της Κέρκυρας

Με την προσδοκία αλλαγής των συνηθειών και της συμπεριφοράς των κατοίκων της Κέρκυρας ως προς τη χρήση των οχημάτων, αλλά και με προτάσεις που θα δώσουν λύσεις και ανάσες στο ιστορικό κέντρο μιας πόλης – μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση για το Σχεδίο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Μία από τις βασικές παραμέτρους για την επίλυση του κυκλοφοριακού είναι να αλλάξουν όλοι συνήθειες και να αντιληφθούν ότι η πόλη δεν έχει μακρινές αποστάσεις και μπορεί να περπατηθεί, αφήνοντας τα αυτοκίνητά εκτός κέντρου, στα περιφερειακά πάρκινγκ.

Ο πρόεδρος του τμήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Γιάννης Μεταλληνός, επεσήμανε ότι στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας που έχει πολύ υψηλή τουριστική επισκεψιμότητα, βρίσκονται ταυτόχρονα και συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρου του νομού. Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, φροντιστήρια, υπηρεσίες αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης αλλά και αυτό των στενών πεζοδρομίων, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λίγο πολύ όλες οι ελληνικές πόλεις, υπογράμμισε από την πλευρά του ο μελετητής κ. Μπιζάκης.

Οι εκπρόσωποι των μόνιμων κατοίκων κατέθεσαν σειρά προτάσεων για ένταξη στο σχέδιο, μεταξύ αυτών τη δημιουργία ενός δακτυλίου που θα κλείσει το ιστορικό κέντρο και τη δημιουργία “διαδρόμων¨ ήπιας κυκλοφορίας, ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους

Για την ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου με τους κατοίκους της πόλης της Κέρκυρας, μίλησε η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ζητώντας από όλους να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα και εν προκειμένω στην πόλη της Κέρκυρας.

Λόγω των μέτρων κατά του covid-19 η διαβούλευση πραγματοποιείται δια ζώσης για τους εκπροσώπους φορέων στο Δημοτικό Θέατρο με παράλληλη δυνατότητα συμμετοχής και διαδικτυακά τόσο για τους φορείς όσο και για τους πολίτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος