Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, που έγινε στην Κοζάνη την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «είμαστε πρωτίστως για να λύνουμε τα προβλήματα, όχι μόνο για να τα εντοπίζουμε και για να τα καταγράφουμε», ενώ επισήμανε ότι «αυτό είναι και ένα προσωπικό στοίχημα» για τον ίδιο και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που πάρθηκε το 2019 από την Κυβέρνηση η απόφαση υπάρχει πλέον «υποχρέωση» να υλοποιηθεί το Σχέδιο Δίκαιας Μετάβασης, να ξεπεραστούν όλες τις δυσκολίες και να ενεργοποιηθούν «όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία» ώστε να αντιμετωπιστεί η «φυσική καχυποψία και η ανησυχία μίας τοπικής κοινωνίας η οποία είχε μάθει και είχε προσαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο το οποίο, όμως, καλείται σήμερα να αλλάξει» και όπως υπογράμμισε πρέπει «να αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς».
7 δις επενδύσεις στη Μεταλιγνιτική περίοδο
Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για του πόρους, τόσο δημόσιοι όσο και ιδιωτικοί, που θα αντληθούν για το σκοπό αυτό με το «καλύτερο σενάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια». Παράλληλα τόνισε ότι «το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ επισήμανε ότι ήδη «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έντονο ενδιαφέρον για νέες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή», τονίζοντας ότι κάποιες απ’ αυτές είναι «πολύ σημαντικές, πολύ μεγάλες, από πολύ μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.
Ο νέος ΑΗΣ Πτολεμαΐδας
Αναφερόμενος για την νέα Ατμοηλεκτρική Μονάδα στην Πτολεμαΐδα, που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της, επισήμανε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από τη ΔΕΗ πιο θα είναι ακριβώς το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί, μετά την παύση της χρήσης του λιγνίτη το 2023 αλλά και της παύσης χρήσης του Φυσικού Αερίου από το 2032. Τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει Δημόσια Επιχείρηση και θα είναι αυτή που θα αποφασίζει για τις επενδύσεις που θα κάνει, σε συνεργασία με το Δημόσιο.
Νέα πρόταση για την Ακρινή
Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία και για το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Ακρινής για μετεγκατάσταση, επισημαίνοντας αν μετά την απολιγνιτοποίηση της περιοχής μπορεί να παραμένει ακόμη ως αίτημα ή αν χρειαστεί να υπάρξει άλλη σκέψη, μέσω της διαβούλευσης. Μάλιστα έθεσε ο ίδιος μια πρόταση, αυτή της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας με τη συμβολή της ΔΕΗ, η οποία «θα δωρίσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό ώστε να προσφέρει στους κατοίκους της Ακρινής φθηνή ενέργεια και ένα πρόσθετο εξασφαλισμένο εισόδημα που μπορεί να φτάνει τα 4.000 ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την επιβάρυνση που έχει υποστεί το χωριό τόσα χρόνια».
Έκκληση για εμβολιασμό
Κλείνοντας την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, α’ και β’ βαθμού, αλλά και στους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19. “Πηγαίνετε και κάντε παρακαλώ την τρίτη δόση όσοι έχετε κάνει την πρώτη και την δεύτερη, από τη στιγμή που το σύστημα σας δίνει τη δυνατότητα να την κάνετε. Και αν δεν έχετε κάνει ακόμα την πρώτη δόση, ακούστε τις ιστορίες όσων βρέθηκαν στην εντατική ανεμβολίαστοι και έρχονται τώρα, είδαν τον χάρο κατάματα, τη γλίτωσαν και έρχονται τώρα και λένε “Μακάρι να το ήξερα να είχα κάνει το εμβόλιο νωρίτερα”» είπε χαρακτηριστικά.
Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός έφτασε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής στη ΖΕΠ, που βρίσκεται το κτίριο της Περιφέρειας, όπου και τον υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, αλλά και οι υπουργοί βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος τον ενημέρωσε τόσο για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή όσο και για τα ζητήματα που έχουν προκύψει από την απολιγνιτοποίηση. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα και στις προοπτικές που υπάρχουν, καθώς η Περιφερειακή αρχή προσδοκά μέσω και τις πρότασης που έχει κάνει για την παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου, με την επωνυμία “λευκός δράκος”, να ανατρέψει τη φθίνουσα οικονομική κατάσταση μετά και το κλείσιμο των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρύτανη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη από τον οποίον ζήτησε την ουσιαστική συμβολή του Πανεπιστημίου για την μετάβαση της περιοχής από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Υυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Νικόλαος Σαριαννίδης, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης Στέργιος Μαρόπουλος, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γεώργιος Ιορδανίδης, η αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Άννα Σπύρτου, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης.
Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εταιρειών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του ζήτησε τις προτάσεις ώστε αυτές να επεξεργαστούν για να βοηθηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, η επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας.
Η διαμαρτυρία σωματείων
Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ του αστυνομίας και των διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απολιγνιτοποίηση και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη.
Οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν 3 χιλ. από το κτήριο της Περιφέρειας όπου αφίχθη ο Πρωθυπουργός και δεν μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν και να του επιδώσουν σχετικό ψήφισμα, των συνδικαλιστικών σωματείων ενέργειας, Εργατικών Κέντρων καθώς και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Τα επεισόδια δημιουργήθηκαν μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και των ΜΑΤ με τους συγκεντρωμένους που επιχείρησαν 2 φορές να σπάσουν το μπλόκο και απωθήθηκαν με ρίψη χημικών. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των Σωματείων υπογράμμισαν πως μια ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατέληξε δυστυχώς σε επεισόδια, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή μέτρα.
Υπό βροχή οι διαδηλωτές κατέληξαν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, όπου με συνθήματα και πανό διατράνωσαν την ανησυχία τους για την επόμενη μέρα κάνοντας λόγο για μνημόσυνο που γίνεται στην περιοχή από τις αρνητικές συνέπειες που ήδη καταγράφονται στην τοπική οικονομία και απασχόληση. Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ανακοίνωσαν την συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προκειμένου να μείνει όρθια η κοινωνία της περιοχής.
Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης – Δέσποινα Αμαραντίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος