Εκμεταλλευτείτε τις χρηματοδοτήσεις και δημιουργείστε ευκαιρίες, διεμήνυσε από την Κοζάνη η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε., Ελίζα Φερέϊρα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην περιοχή.
Έκανε λόγο για την πιο βίαιη κρίση και την πιο σημαντική βοήθεια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, “ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα βοηθήσει τις πιο αδύναμες περιοχές να ανακάμψουν”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κατά την διάρκεια της τοποθέτησης της στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και τους φορείς της περιοχής. Μάλιστα ζήτησε να είναι γρήγορη η προετοιμασία ώριμων πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης στην περιοχή,
Η Ελίζα Φερέιρα σημείωσε ακόμα ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα στην Ευρώπη, “εάν προετοιμαστούμε πάνω σε σχέδια που θα φέρουν επενδύσεις στην περιοχή, να ανασχηματιστεί η οικονομία, για να κρατηθούν οι νέοι στον τόπο τους με νέες επενδύσεις και έργα, αφού η μετάβαση”, όπως υπογράμμισε, “είναι αναπόφευκτη και όχι απλά αναγκαία”.
Απαντώντας στα αιτήματα των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων στη Δυτική Μακεδονία είπε χαρακτηριστικά: «Μας λέτε αποφασίστε γρήγορα αλλά δεν έχετε ακόμα τα πρότζεκτ. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί πάνω στο σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Τα χρήματα υπάρχουν». Μίλησε ακόμα για ποιότητα στον σχεδιασμό ώστε να είναι βιώσιμη η οποιαδήποτε επένδυση που θα γίνει στην περιοχή. «Ας μη θυσιάσουμε την ποιότητα στον βωμό της ταχύτητας. Να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ένα καθαρό όραμα», είπε χρησιμοποιώντας μάλιστα ρήση του Ρωμαίου φιλόσοφου του Λεύκιου Ανναίου Σενέκα, «όταν κάποιος δεν ξέρει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται, κανένας άνεμος δεν είναι ούριος».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε πως ότι αναπτυξιακό έργο έρχεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αφορά στην Δυτική Μακεδονία που θα πάρει το μέγιστο. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε παράλληλα στα τρία σχέδια νόμου που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), το σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις και τον ο νέο αναπτυξιακό νόμο, που δίνει ιδιαίτερο προβάδισμα στις περιοχές της απολιγνινοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επίτροπος είχε σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με όλους όσοι εμπλέκονται με την απολιγνιτοποίηση καταγράφοντας, όλα όσα της τέθηκαν, προκειμένου να έχει μια καλύτερη εικόνα ώστε να αποφασιστεί το καλύτερο για την περιοχή. Παραδέχτηκε δε πως το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης είναι δύσκολο και ότι θα έχει επιπτώσεις για την περιοχή, όπως όλες οι μεταβάσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη, ζητώντας να υπάρξει συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα ανέφερε από την πλευρά του ο Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης σε δηλώσεις του. Ορόσημο είναι η 12 η Οκτωβρίου για όλα τα προγράμματα σημείωσε. Η διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου είναι μαραθώνιος. “Η Ελλάδα στη δίκαιη μετάβαση είναι πολύ πιο μπροστά από όλες τις άλλες χώρες που εξαρτούνται από τον άνθρακα”, σημείωσε.
Σύσκεψη με Δημάρχους
Στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για να κατατεθούν οι προτάσεις μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022 αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος ζήτησε γρήγορες διαδικασίες με χρηματοδότηση από το κράτος, έθεσε ως ζητούμενο ένα νέο νοσοκομείο και το στόχο να συμμετέχει στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Ο πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, επισήμανε την απώλεια θέσεων εργασίας και την ανησυχία του για την ερημοποίηση της περιοχής και στάθηκε στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, εξέφρασε τον φόβο του για την επομένη μέρα, έκανε λόγο για τον σοβαρό κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής από την απολιγνιτοποίηση, ζητώντας περισσότερο χρόνο, ενώ έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την κατάσταση που θα δημιουργηθεί εάν σταματήσει ο τουρισμός στην πόλη Φάρο στην Πορτογαλία. Στην απάντηση της η Επίτροπος τόνισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, για αυτό όπως είπε πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, έθεσε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν με το κλείσιμο του ΑΗΣ, τονίζοντας ότι η περιοχή ζει ήδη τα προβλήματα από την απολιγνιτοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού, ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις των τιμολογίων με το τέλος της τηλεθέρμανσης. Ο δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, επισήμανε με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία πιστεύει ότι θα βγει ένα καλό αποτέλεσμα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, παρουσίασε τις δυνατότητες που μπορεί να αναπτύξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή και στα Βαλκάνια, βρίσκοντας την κ. Φερέιρα σύμφωνη για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην εκπαίδευση.
Αντιδράσεις
Με αποδοκιμασίες και πλακάτ υποδέχτηκαν την Επίτροπο και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κατά την άφιξη τους στο κτίριο της Περιφέρειας εργαζόμενοι συνδικαλιστές από τον «Σπάρτακο», την «Ένωση», το «ΣΕΕΝ», το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και την ΓΕΝΟΠ. Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα, αποδοκίμασαν έντονα τους εισερχόμενους στην ΖΕΠ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη-Δέσποινα Αμαραντίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος