Α. Βαγενά: Κυβερνητική αδιαφορία για τους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, αναφορικά με την προ ενός μηνός δέσμευση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Χρήστου Τριαντόπουλου, από το Δαμάσι Τυρνάβου για την άμεση χορήγηση προκαταβολής της στεγαστικής συνδρομής για την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κατοικιών του νομού.

Μετά από έναν μήνα δεν έχει καν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, ενώ στα λόγια έχει παραμείνει και η ασφαλής κάλυψη του άκρως επικίνδυνου χαντακίου, για την υλοποίηση της οποίας επίσης ανακοινώθηκε έκτακτη επιχορήγηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού στον καταυλισμό.
Στην αναφορά της η κ. Βαγενά, σημειώνει ότι “Στις 17/10/21 ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, από όπου και ανακοίνωσε την άμεση χορήγηση προκαταβολής της στεγαστικής συνδρομής για την έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών στους σεισμοπαθείς Δήμους της Θεσσαλίας – η απόφαση για την οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ήδη από τις 11/03/21 – καλώντας τους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα, που θα άνοιγε στις αρχές του Νοεμβρίου.
Και ενώ διανύουμε ήδη την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, αφενός η εν λόγω πλατφόρμα δεν έχει καν ανοίξει και αφετέρου δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το πότε πρόκειται να ανοίξει, με αποτέλεσμα κανένας μηχανικός να μη δεσμεύεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες μελέτες επισκευής και ανακατασκευής των κατεστραμμένων οικιών. Επιπλέον, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων του κόστους των υλικών, σε συνδυασμό με τον συντελεστή ΦΠΑ 24%, αλλά και δεδομένου ότι η συνολική στεγαστική συνδρομή θα συνίσταται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και από 20% άτοκο δάνειο, οι σεισμοπαθείς δικαιούχοι θεωρούν εύλογα ότι το εναπομείναν καθαρό ποσό της ενίσχυσης θα απέχει σημαντικά από το τελικό συνολικό κόστος, με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των οικιών τους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος