Αντιδρά στις εξετάσεις PISA η Ένωση Γονέων Λάρισας

Αντιδρά στη διεξαγωγή των διαγνωστικών εξετάσεων PISA η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων, χαρακτηρίζοντάς τις ως “εργαλείο για την κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων”.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: “Το διεθνές πρόγραμμα P.I.S.A. (Programme for International Student Assessment) είναι ένα πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο ΟΟΣΑ ανά τριετία. Σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί και εφαρμόζεται αποτελεί πυλώνα κατηγοριοποίησης παιδιών και σχολικών μονάδων.
Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που εφαρμόζεται, όχι μόνο δεν βοηθά στην γνωστική ανάπτυξη των μαθητών αλλά αντιθέτως, ενισχύει την στείρα αποστήθιση σε βάρος της κριτικής και δημιουργικής μάθησης, ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των σχολικών μονάδων, τον διαχωρισμό των μαθητών και την διοχέτευση αυτών που προέρχονται από πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα, με οικονομικές δυσκολίες, σε σχολεία υποβαθμισμένα, αφού η επίδοση τους προκαθορίζει τον τύπο σχολείου που θα παρακολουθήσουν για την υπόλοιπη μαθησιακή τους ζωή… Αλήθεια, δεν γνωρίζει το Υπουργείο ότι μέσα στο δίχρονο της πανδημίας : Τα σχολεία ήταν κλειστά, την τηλεκπαίδευση και τα αποτελέσματα αυτής στην γνωστική κατάσταση των παιδιών, τα συνεχή προβλήματα από τη νόσηση είτε παιδιών είτε καθηγητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και την επίπτωση του εγκλεισμού στην συναισθηματική τους κατάσταση.
Δεν γνωρίζει, ότι εν μέσω πανδημίας αύξησε τους μαθητές σε 25 και 27 ανά τμήμα και τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ότι για την χρονιά 2021 – 2022 υπήρξαν μεγάλα κενά σε καθηγητές σε βασικά και ειδικά μαθήματα.
Δεν γνωρίζει, την εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής αγωγής μέσα σε κοντέινερ και σε προαύλια Δημοτικών και Γυμνασίων, τα ακατάλληλα κτίρια και τις ελλείπεις υποδομές.
Δεν γνωρίζει, ότι αντί να μειώσει την ύλη και να πραγματοποιήσει ενισχυτική διδασκαλία ότι έχει ήδη φορτώσει τα παιδιά με νέες εξετάσεις και νέους φραγμούς για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όπως πχ η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, ότι μόλις ανακοίνωσε 9.000 θέσεις λιγότερες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποκλείοντας έτσι περισσότερα παιδιά από την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
Οι γονείς, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν για μια ακόμη φορά τα παιδιά μας πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμία παιδαγωγική, μαθησιακή ή άλλη παράμετρο, δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει κανένα σοβαρό συμπέρασμα. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης.
Στεκόμαστε στο πλάι των παιδιών μας και των καθηγητών τους και διεκδικούμε :
– Να σταματήσει κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη λεγόμενη «ελληνική PISA >> – όχι στο σχολείο εξεταστικό κέντρο.
– Να μειωθεί η ύλη, να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων
– Λέμε όχι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων – Διεκδικούμε την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
– Διεκδικούμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές, να τους δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν ότι επιθυμούν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος