Πώς αντιμετώπισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας την προσβολή στις καστανιές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η εξαπόλυση του παραστοειδούς ωφελίμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς.

Πώς αντιμετώπισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας την προσβολή στις καστανιέςΗ σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Πώς αντιμετώπισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας την προσβολή στις καστανιέςΗ εξαπόλυση ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, ανάλογα με το στάδιο βλάστησης σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το φετινό πρόγραμμα ύψους 20.000€,πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια,  στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Τρικαίων και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφέλιμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος