Β. Κόκκαλης: Να αρθεί η αδικία με τους υποψήφιους νέους γεωργούς για τα κηπευτικά χαμηλής κάλυψης

“Να αρθεί η αδικία έναντι των υποψηφίων προς ένταξη νέων γεωργών που προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική και μεταγενέστερη αλλαγή των δεικτών της τυπικής απόδοσης των κηπευτικών χαμηλής κάλυψης”, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

H ερώτηση του κ. Κόκκαλη αναφέρει: «Στα πλαίσια του προγράμματος του Υπομέτρου 6.1 «… Τον Απρίλιο του 2021 στην προδημοσίευση του υπομέτρου 6.1 και κατά την περίοδο υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021 δεν υπήρξε καμία αναφορά ή διευκρίνιση για οποιαδήποτε επικείμενη αλλαγή. Στη δημοσίευση του οδηγού αξιολόγησης την 1-2-2022, προβλέπεται ότι στα πλαίσια του επιτόπιου έλεγχου που θα γίνει (Άνοιξη του 2022) για τις καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης του 2021 απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μόνιμων λειτουργικών εγκαταστάσεων. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί η καλλιέργεια κηπευτικών με το σύστημα της μη μόνιμης χαμηλής κάλυψης ο αξιολογητής να μεταβάλει το πεδίο «Κατηγορία ΟΣΔΕ» από «Κηπευτικά υπό κάλυψη» σε «Κηπευτικά», τα οποία έχουν μειωμένη τυπική απόδοση 1.177 € / στρέμμα, και κατά συνέπεια σε απόρριψη των υποψηφίων αφού η τυπική απόδοση των περισσοτέρων δεν θα υπερβαίνει το ελάχιστο κατώφλι των 12000 €… Επισημάνθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ ο κίνδυνος που εγκυμονεί η εφαρμογή του ανωτέρω υπολογισμού γιατί προκαλεί θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου. Η άνιση μεταχείριση των δικαιούχων του ίδιου Μέτρου εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου καθιστά άμεσα την χώρα μας υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πιθανή επιβολή προστίμων… Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Προτίθεται να αντιμετωπίσει τις καλλιέργειες κηπευτικών χαμηλής κάλυψης ισότιμα με τις «Κηπευτικές καλλιέργειες σε θερμοκήπιο ή υπό άλλα (προσπελάσιμα) προστατευτικά στέγαστρα» όπως συνέβη στις προηγούμενες προσκλήσεις του ιδίου υπομέτρου 6.1 και ίσχυε και κατά τη στιγμή υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας ένταξης των ενδιαφερομένων;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος