Ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας – Σ. Βραχιώλιας «Πρέπει να κρατήσουμε επαφή με τις σχέσεις μας»

«Oι επιπτώσεις της πανδημίας δεν είναι μόνο οικονομικές και κοινωνικές πλήττουν και την ψυχική υγεία των ανθρώπων,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Στράτος Βραχιώλιας ψυχολόγος επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Εβρου και τόνισε πως «πρέπει να δώσουμε χώρο στην ελπίδα και να μην εστιάσουμε μόνο στον φόβο».

«Πρέπει να κρατήσουμε επαφή με τις σχέσεις μας όπως και όσο μπορούμε γιατί οι σχέσεις είναι ένα οπλοστάσιο ψυχικό. Είναι ένα καταφύγιο ψυχικό και όταν αυτές επηρεάζονται γινόμαστε ακόμη περισσότεροι ευάλωτοι» είπε και πρόσθεσε: «με τις ανθρώπινες σχέσεις μπορούμε να κτίσουμε ένα ανθρώπινο τείχος ανοσίας το οποίο μπορεί να προκύψει μόνο εάν διατηρήσουμε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο την ποιότητα των σχέσεων μας.»

Ο κ. Βραχιώλιας υποστήριξε πως αυτοί που πλήττονται σε αυτήν την πανδημία σε ψυχικό επίπεδο είναι τα παιδιά, οι έφηβοι αλλά και ηλικιωμένοι.

Μιλάμε για μια πανδημία όχι μόνο του κορονοϊού, αλλά και πανδημία ψυχολογικών προβλημάτων και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους μας, είπε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δομές της ψυχικής υγείας πρόληψης, υποστήριξε πως χρειάζονται στήριξη.

«Χρειάζεται στήριξη των εκπαιδευτικών δομών των σχολείων ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας,» είπε και πρόσθεσε: «φαίνεται ότι η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα θα είναι τα κυρίαρχα ζητήματα στο επίπεδο της ψυχικής υγείας για το αμέσως χρονικό διάστημα και τα επόμενα χρόνια. Αν συνεχιστούν αυτά τα μέτρα του περιορισμού της κοινωνικότητας της ζωής μας είναι σίγουρο ότι ο αντίκτυπος τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ήδη σήμερα ζούμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος