Πρωτοποριακό πρόγραμμα φροντίδας ηλικιωμένων στο Σουφλί (ηχητικό)

Στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σουφλίου πρόκειται να εφαρμοσθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με την επωνυμία Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας.

Το πρόγραμμα εκπονείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τόσο στο Σουφλί όσο και στο Τυχερό του ίδιου Δήμου τα ηλικιωμένα μέλη των δυο δομών , όσοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της άνοιας , όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση αλλά και για προληπτικούς λόγους κάποιοι άλλοι, μπορούν να συμμετέχουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας το οποίο συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με τη σωματική δραστηριότητα μέσα από ένα διασκεδαστικό περιβάλλον.

Είναι δυο τα προγράμματα που εφαρμόζονται το ένα αφορά την νοητική ενδυνάμωση (BrainHQ) και το δεύτερο την σωματική άσκηση (wFitForAll)

Το BrainHQ αποτελεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό περιβάλλον που περιλαμβάνει 29 ασκήσεις νοητικής εξάσκησης που εστιάζουν στην προσοχή, τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου, τις ανθρώπινες δεξιότητες, την πλοήγηση και την ευφυΐα κι έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στους ασθενείς με άνοια ή με κάποια άλλη εγκεφαλική διαταραχή, αλλά και σε υγιή άτομα.

Το webFitForAll αποτελεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα ασκήσεων, η οποία βασίζεται σε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες, ενισχύουν την αερόβια ικανότητα, την ευλυγισία, την ισορροπία και έχουν αποδειχτεί ότι βοηθούν στη σωματική εξάσκηση και στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης των επωφελούμενων.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κοινωνικό λειτουργό του ΚΑΠΗ Ματζιάρα Μαρίνο που μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και στις δυο δομές ΚΑΠΗ του Δήμου Σουφλίου, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής που ειδικά τώρα μετα από δυο χρόνια και πλέον αδράνειας λόγω πανδημίας πέρα από την αλματώδη επιδείνωση νοσημάτων ψυχικής υγείας που έφερε στα άτομα αυτά, η έλλειψη κοινωνικότητας που δημιουργήθηκε τους ωθεί σε δράσεις που θα τους φέρει κοντά με φίλους αγαπημένους.

Οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου προγράμματος παρέχονται στα μέλη των ΚΑΠΗ κατόπιν ραντεβού και είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ενώ επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Ιατρικής Πληροφορικής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Τυχερό του Έβρου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος